Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Nové příspěvky

Úspěchy francouzštinářů ze sekundy B

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

8 fotografií

I letos se sekundáni zapsali do přípravky na francouzštinu, kde si mohou hravou formou osvojit výslovnost a pravopis tohoto krásného jazyka. 

Práci v přípravce jsme zúročili i na pravidelném setkání Présentation en français ve Francouzském institutu v Praze, na které jsme si připravili scénické ztvárnění básní surrealistického básníka Roberta Desnose. O tomto zážitku napsala pár slov Marie Krajsová: 

Ve středu 9. dubna se francouzská část sekundy B vydala na Francouzský institut v Praze, aby se zúčastnila festivalu Présentation en français. Na této akci se setkávají skupiny žáků z celé České republiky a předvádějí krátká představení. My jsme si pro tuto příležitost připravili 3 básně: Dans un petit bateau, L’Hippocampe a La balaine. Zaujala nás představení ostatních tříd, například francouzské písně nebo pohádka Tři prasátka. Po skončení akce nám do odjezdu vlaku zbyl čas na prohlídku Františkánských zahrad a jiných památek, či na ochutnání zmrzliny. 

 S  francouzštinou souvisí i krásné druhé místo, které vyhrála Madlen Svendsen v literárně-výtvarné soutěži Příběh o Drakovi a Minotte, kterou k 60. výročí partnerství mezi městy Brno a Rennes uspořádala brněnská francouzská Aliance. Cenu si  přebrala z rukou francouzského velvyslance. Vy si příběh i ilustraci můžete prohlédnout v příloze tohoto článku. 

K úspěchu jí moc gratulujeme a budoucí sekundě přejeme podobné příjemné zážitky… 

Za předmětovou komisi francouzštiny Mirka Ševčíková

Přílohy

 Kat.II-Jedn.2_Madlen Svendsen Drak a Minotte na cestach.docx [17 kB] Kat.II-Jedn.2_Madlen Svendsen.pdf [4 MB]

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Francouzský jazyk
Úspěchy
Správní zaměstnanci
Učitelé
Absolventi
Žáci
Celý článek...

Pečení, vaření a hodiny francouzštiny?

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

21 fotografií

Proč ne! Určitě si rádi pochutnáte na něčem sladkém, objevíte netradiční bylinky, vyzkoušíte jemnost olivového oleje nebo křupavost kůrky u vlastnoručně upečené bagety! Tak toto všechno mohli zažít studenti, kteří se zúčastnili buď Soutěže v pečení, kde výhrou byla francouzská kuchařka - Průvodce francouzskou kuchyní nebo akce v Otevřené zahradě s názvem V kuchyni s Francouzem. 

V soutěži v pečení tzv. Financières nebo-li finančníků, získala kuchařku Markéta Múčková z KB, https://www.francouzskakucharka.cz/- Upekla, ale hlavně vyrobila úžasnou krabičku, která splnila požadovaná kritéria. Markétce blahopřejeme a věříme, že i ve škole od ní něco dobrého ochutnáme. 

V Otevřené zahradě (terasy pod Špilberkem) připravili studenti z QB,SxB a SpB pod vedením tzv. chef nomade (François Bouillet),  tří chodové menu - salade composée, Ratatouille, crêpes - vše doprovázeno bagetami z venkovní pece, které pekli pod vedením paní Markéty. Studenti si kromě procvičování francouzštiny vyzkoušeli také své kuchařské dovednosti, umění pracovat v týmu, znalosti bylinek a přípravu společné tabule. Počasí bylo více než skvělé, byl to tedy nezapomenutelný zážitek. Merci chef!

Skvělý úspěch v SOČ

Vydáno:

 | 

Autorka: PhDr. Yveta Reiterová

2 fotografie

Dne 14. 6. 2025 se v Teplicích konalo celostátní kolo v SOČ. Náš student Martin Piňos z SpA se umístil na krásném 5. místě v oboru Historie se svojí prací “Soudní proces se skupinou Jana Králíka”. Celkem se účastnilo 16 soutěžících.

STŘÍPKY Z ERASMU_2. ČÁST_80 DNÍ V SAINT NAZAIRE

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

9 fotografií

Jsme moc rádi a hrdí na to, že naši studenti mohou díky programu Erasmus+ studovat, poznávat a žít ve Francii po dobu 3 měsíců na partnerském gymnáziu - lycée Aristid Briand. A jak se měly Veronika a Anežka (obě SpB), které se předminulý týden z tohoto pobytu vrátily, vám přiblíží následující řádky: 

Když jsme odjížděly, byly jsme obě hodně nervózní. Následující tři měsíce pro nás představovaly velký otazník a existovalo málo věcí, které nám mohl někdo skutečně zaručit. První kontakty s rodinou probíhaly v celku dobře. Já jsem například první víkend zvracela (Veronika) a druhý jsem jim rozbila pračku. Obě jsme byly ale vítané a postupně jsme se začleňovaly do každodenních životům našich rodin. Ve škole nebyli až tak zvyklí na cizince, kteří už umějí francouzsky, takže první reakce většiny učitelů byla, jestli vůbec umíme něco říct. Ale jak učitelé, tak studenti nám vyšli ve všem vstříc a snažili se nám pomoct, kdykoli jsme vypadaly trochu ztraceně. Nicméně jsme se poměrně rychle rozkoukaly a brzy jsme dělaly projekty a psaly testy s ostatními. Jelikož jsme s  Anežkou sdílely stejnou třídu a také motivaci poznávat město, trávily jsme hodně času spolu. Asi 15 minut od školy byla krásná pláž, což bylo docela hezké místo, kde jsme mohly trávit volnou hodinu. Centrum města pak bylo pěšky půlhodiny a autobusem pár minut, takže jsme tam často během školy nebo po škole chodily. A přestože byly obědy v jídelně moc dobré a obsahovaly i předkrm a především dezert, chodily jsme pravidelně společně na oběd do města. Poměrně rychle jsme si obě vybudovaly svou rutinu a našly si svá komfortní místa, kde jsme trávily hodně času.  

Zařazeno v kategoriích:

Francouzský jazyk
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Úvahy, bilance, vzpomínky
Výzva 2024
Celý článek...

Biochemik junior 2025

Vydáno:

 | 

Autorka: Ing. Věra Helceletová

Pozvánka pro naše studentky a studenty na praktický kurz Biochemik Junior v roce 2025. Kurz je určený pro nadšené a aktivní studenty středních škol, kteří mají zájem o přírodní vědy a chtějí si rozšířit své znalosti a praktické dovednosti nejen v biologii a chemii, ale také právě biochemii.


Kurz bude probíhat čtyři dny od 8. do 11. září 2025 v Univerzitním kampusu v Bohunicích.

Naše zkušenosti z Erasmu ve Španělsku

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Juana Monreal Férriz, PhD.

17 fotografií

Po tříměsíčním studijním pobytu na střední škole IES Castillo de Luna v Rotě se vrátily studentky Katka Soukupová ze Septimy B a Apolena Hlaváčová z 3.A. Zde si můžete přečíst jejich zkušenosti a zážitky. 

Zařazeno v kategoriích:

Španělský jazyk
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2024
Celý článek...

STŘÍPKY Z ERASMU_1. ČÁST_80 DNÍ V NÎMES

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

10 fotografií

Jsme moc rádi a hrdí na to, že naši studenti mohou díky programu Erasmus+ studovat, poznávat a žít ve Francii po dobu 3 měsíců na partnerském gymnáziu - lycée Albert Camus. A jak se měly Dory s Viky, které se minulý týden z tohoto pobytu vrátily, vám přiblíží následující řádky: 

Coucou, ça va ?

Aneb když jedete na Erasmus do Francie vystavět své jazykové schopnosti do nedosažitelných výšin (ale nakonec to jediné, co celé tři měsíce používáte v konverzaci je kukání:))

S touto krásnou iluzí jsme se na začátku března vypravily do Nîmes, jihofrancouzského města severozápadně od Marseille. Malebné městečko, kde na každém kroku jen tak mimochodem zakopáváte o antické památky staré nejméně dva tisíce let, nás přivítalo s otevřenou náručí, stejně jako naše francouzské rodiny. Školní docházka na lycée Albert Camus byla v našem podání samozřejmě velmi poctivá a také časově náročná, francouzské školství Vám totiž ani nedává jinou možnost než některé dny vyjít ze školy ne dříve než v šest hodin večer. Vyzkoušely jsme si spoustu speciálních předmětů, se kterými se běžně na gymnáziích v Česku tolik nesetkáme: filozofii, ekonomii či geopolitiku.  Způsob, jakým školství ve Francii funguje nás často nutil s láskou vzpomínat na český školní systém, a obecně českou zemi. Díky Erasmu se z nás staly zaryté vlastenky:)

Kromě toho, že jsme si na vlastní kůži vyzkoušely francouzskou výuku, jsme měly možnost objevovat krásy regionu Occitanie v doprovodu našich rodin či dokonce jedné menší skupiny českých kolonizátorů (v podobě českých studentů z gymnázia). Naše výlety velmi často mířily směrem k moři nebo do nedaleké oblasti Camargue a naprosto okouzlující Provence. Nechyběly ani průzkumy pitoreskních měst a městeček, o které na jihu Francie není nouze. A jelikož jsme na tři měsíce zakotvily v zemi gastronomie, pořádný kulinářský zážitek nesměl chybět – ochutnaly jsme vše od klasických croissantů, žabiček a šnečků, až po místní speciality jako brandade (rybí pomazánka) či tapenade (pomazánka z oliv).

I přes některé trampoty a nepříjemnosti jsme si pobyt užily, poznaly jsme spoustu úžasných lidí, dobře jsme se napáply, zavýletily a okusily pravý francouzský život. Jestli uvažujete nad přihlašováním k podobné zkušenosti, vůbec neváhejte a pojďte do toho:)

Pac a bisous!  Viki Bernatová (3.A) a Dory Lennerová (SpB)

Zařazeno v kategoriích:

Francouzský jazyk
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2024
Celý článek...

Virtuální prohlídka