Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Exkurze Tercie A a Tercie B - přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Renata Fojtů

 – 
6 fotografií

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně společnosti ČEZ vybudovaná v Hrubém Jeseníku

Tercie A a tercie B na exkurzi v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně

V úterý 13. června jsme v 8 hodin vyjeli autobusem směr Jeseníky. Do naší konečné destinace, kterými byly Kouty nad Desnou, jsme dorazili před polednem. Měli jsme tak ještě asi hodinu do začátku prohlídky, kterou jsme strávili v Koutech.

Prohlídka začala už na cestě k elektrárně, a to v podobě výkladu o historii skupiny ČEZ, vlastníka této elektrárny, i o vzniku samotné elektrárny.

Další informace jsme se dozvěděli v infocentru elektrárny, a to zejména ty technické. Shlédli jsme dva krátké filmy o elektrárně, v kterých bylo mnoho zajímavých faktů, při jejichž pochopení nám velmi pomohly znalosti z fyziky :). Věděli jste např. proč vlastně přečerpávající vodní elektrárny vznikají nebo pod jakým tlakem se přečerpává voda? (Jestli to chcete vědět jako teď my, běžte se tam podívat!)

K druhé části prohlídky, „vnitřku“ elektrárny, jsme museli projít tunelem dlouhým asi 300 m. Mě zde nejvíce zaujal obrovský jeřáb, který zvedne až 250 000 kg. 

Poslední částí prohlídky byly typické vodní nádrže, mezi kterými se voda přečerpává. Horní nádrž byla vypuštěna z důvodů kontroly povrchu. Vypuštěná nádrž nám umožnila lépe si představit její objem. 

I přes dlouhé cestování to určitě stálo za to, a jsem moc ráda, že jsme dostali šanci se na tuto vskutku jedinečnou elektrárnu podívat. Dík patří paním profesorkám Fojtů a Obdržálkové, které to všechno zařídily.

Marie Tinková, TB

Zařazeno v kategoriích:

Environmentální aktivity
Fyzika

Virtuální prohlídka