Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Třetí zpráva ze studijních pobytů Erasmus

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Jiří Vondra

21 fotografií

Poslední dva příspěvky ze studijních pobytů Erasmus za první pololetí tohoto školního roku jsou od Kryštofa Bíny a Honzy Gregora. V únoru vyjede do zahraničí dalších sedm žáků, pět do Francie a dva do Španělska.

strana 1 / 2

Ahoj, jmenuji se Kryštof Bína, jsem studentem SpB a aktuálně studuji v Andalusii na jihu Španělska. Žiju v provincii Cádiz, konkrétně v přímořském městě Rota. Bydlím ve španělské rodině a navštěvuji školu Castillo de Luna se zaměřením Bachillerato de Artes (Bachillerato se zaměřením na výtvarné umění)… studuji tedy kompletně odlišné předměty než v České republice. Systém školství a výuky je tu jiný než v Česku. Bachillerato (naše gymnázium) se zde studuje dva roky. Vyučování nám začíná v 8:15 a končíme ve 14:45. Máme každý den šest hodin a uprostřed výuky jednu půlhodinovou pauzu. Nefunguje zde systém školních jídelen, všichni obědvají až po škole doma. Průběh dne je tu odlišný než v naší zemi.

Lidé v Andalusii a obzvlášť v Rotě mají opravdu silný přízvuk a akcent, první dva týdny mého pobytu mi to občas dělalo problém místním rozumět, ale opravdu rychle jsem se na to adaptoval. Komunita lidí kolem mě je otevřená a opravdu jsem tu zatím nepocítil, že bych zdejšími nebyl přijímán. Jsem lehce za polovinou svého pobytu a už teď to vnímám jako důležitou a velice přínosnou zkušenost, kterou bych ostatním mohl jen doporučit. Co vnímám jako největší benefit Erasmu? Určitě je to nejen v první řadě pokrok v cizím jazyce, ale především je to osamostatnění se a schopnost spoléhat se sám na sebe. Mimo to si zde člověk rozšíří své obzory a naváže spoustu nových přátelství a vztahů. 

Ahoj, jmenuji se Jan Gregor, chodím do SpB a momentálně se nacházím od 20. září v jižním Španělsku, Andalusii, provincii Jaén. Bydlím v malém, velmi malebném městečku Alcalá la Real, které se pyšní svojí významnou historií, nacházelo se totiž na bývalé hranici křesťanských a muslimských království. Velká část města je postavena v kopci, na kterém se tyčí arabská pevnost La Mota, na kterou máte krásný výhled ať už jste kdekoliv v Alcalá.

Navštěvuji místní Instituto Alfonso XI. Chodím do třídy 1° Bachillerato, převedeno na náš ročník by to byla věkově sexta, ale systém je tu odlišný, takže tu mají o rok méně. Hodiny tu trvají 60 minut bez přestávek, každý den máme šest hodin a uprostřed dne pauzu na svačinu. Škola začíná 8:30 a končíme v 15:00, načež jdeme domů na oběd kolem 15:30. Sice jsme ve stejném časovém pásmu, ale všechno se zdá tak trochu posunuto o pár hodin. Na to si však člověk zvykne velmi rychle. Ve volném čase chodím do posilky a každou středu večer chodíme hrát fotbal. O víkendech hodně cestujeme, což mě mega baví a jsem za to hrozně rád, protože můžu poznat místa, na která už bych nemusel dostat šanci se podívat. Díky mým úžasným rodinám jsem měl šanci poznat Malagu, Cordóbu, Sevillu, Alcalá a okolí a taky samozřejmě každodenní život ve Španělsku. Také jsem měl velké štěstí, protože zrovna když jsem přijel, začala zde místní slavnost Feria de San Mateo, takže jsem byl hned hned vhozen do největší místní kulturní událostí. Bylo to z ničeho nic všechno nejednou, ale extrémně jsem si to užil a měl hned šanci poznat nějaké místní speciality, zvyky a také spoustu lidí a kamarádů. Všichni jsou opravdu velmi milí a otevření. Cítím velký posun jak v mojí španělštině, tak osobnostně a už nějak celkově se tolik nebojím mluvit. Na začátku jsem měl opravdu strach ze všeho, ale to k tomu prostě tak nějak patří a velmi rychle jsem zjistil, že nebylo vůbec z čeho. Momentálně bych se tu nemohl mít lépe. Za tuhle zkušenost jsem moc rád a rozhodně ji můžu všem doporučit!

Zařazeno v kategoriích:

Erasmus+
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2023

Virtuální prohlídka