Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Bigy na Festivalu vědy a techniky

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Miloš Winkler

 – 
12 fotografií

O vikendu jsme se opět zařadili mezi vědecká pracoviště v Brně. Zúčastnili jsme se akce, která popularizuje vědecké bádání v různých oborech. 

Už ve čtvrtek 7.9. jsme v dopoledních hodinách převezli elektronový mikroskop na Výstaviště do pavilonu A. Zde v následujících dnech probíhal další ročník Festivalu vědy a techniky. Náš stánek jsme tentokrát připravili na téma “Fyzika ve službách zákona”. Návštěvníci se mohli seznámit s mechanoskopií a mohli si sami vyzkoušet odhalit pachatele na základě mechanických stop, které zanechaly pachatelovy kleště. V elektronovém mikroskopu jsme jim ukázali, jak se mohou využít nepatrné mikrostopy, o kterých ani pachatel nemá tušení. Konkrétně si mohli vyzkoušet snímání pylových zrníček z oblečení a jejich následnou identifikaci v elektronovém mikroskopu. Myslím, že jsme si na našem stanovišti nemohli stěžovat na nezájem návštěvníků. A jak můžete vidět z fotografií, zdá se, že jsme dokázali zaujmout všechny věkové kategorie. 

Velký dík patří všem, kteří se podíleli na reprezentaci naší školy, zejména ve svém volném čase o víkendu. Nebylo to nic snadného, byla to směna od 9:00 do 18:00. A byly chvíle, kdy jsme ani nestíhali naplno se všem  věnovat. Všem díky!

Zařazeno v kategoriích:

Elektronový mikroskop
Úspěchy
Fyzika
Žáci

Virtuální prohlídka