Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Expedice Bulharsko

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Michal Kubíček

7 fotografií

Bulharsko září 2023

V době od 4. do 15. září 2023 se skupina 9 studentů Bigy pod vedením prof. Michala Kubíčka vydala do bulharských hor s cílem přejít pohoří Pirin a Rilu.

To však nebylo tak jednoduché, protože každý z nás si na zádech nesl kompletní vybavení na 10 dní – to zahrnovalo jídlo, stan, spacák… Průměrná krosna tedy vážila kolem 20 kg. Tato skutečnost nás ale neodradila, a tak jsme se s odvahou a touhou po výhledech, zážitcích a geografii v praxi (zeměpisné komentáře pana profesora byly na denním pořádku) vydali nejprve napříč Pirinem a následně i Rilou.

Celkově jsme v horách ušli 97,7 kilometrů, nastoupali 5 957 výškových metrů a naklesali 7 985 metrů. Cestou Pirinem jsme šli i kolem jeho nejvyšší hory - Vihrenu (2917 m.n.m.) a následným hřebenem Končeto. Tento výstup byl zdaleka nejnáročnější, protože zabral 10 hodin čisté chůze, ale taky jsme lezli po vápencové skále a jediné čeho se dalo držet, bylo ocelové lano. V jednu chvíli jsme se dokonce ocitli v místě, kde se šlo po chodníčku úzkém asi 30 cm a pod námi byl sráz pod úhlem téměř 90 stupňů. Všichni jsme to ale nakonec zvládli a panu profesorovi se hodně ulevilo.

Pochod Rilou byl sice také výškově docela náročný, ale krajina se hodně změnila. Skály byly vystřídány horskými pastvinami a vrcholky hor už nebyly tak zubaté.

Tento čundr pro nás ale nebyl jen obyčejným výletem po horách. Protože; když vaše hlava vypne a vy se soustředíte jen na další krok; když vnímáte to, co zrovna cítíte; když si po náročném dni uvaříte teplé jídlo; když vylezete na vrchol a kolem sebe vidíte jen další vrcholky a údolí a skákající kamzíky či ledovcová jezera; když se ve 12 hodin horským sedlem rozezní modlitba Anděl Páně a následně zpěv Salve regina; když se za prvních ranních paprsků modlíte otčenáš v kruhu kolem kříže, který postavili vaši kamarádi a učitel; když večer usínáte pod nebem plným hvězd, anebo když sledujete západ slunce společně s lidmi, se kterými je vám dobře…, tohle jsou ty chvíle, za kterými se vyplatí putovat.

 

Anna Balíková (OkA), Kateřina Julínková (SxA), Samuel Herauf (3.B), Anna Bílková (3.C), Adam Vondráček (OkA), Alžběta Poláčková (4.B), , Jiří Faktor (4.B), Josef Hynšt (absol.), Karen Böhmová (absol.)

za Bulharskou výpravu napsala Anna Balíková

Zařazeno v kategoriích:

Tělesná výchova
Zeměpis

Virtuální prohlídka