Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Opatov – léto 2016 – Trosečníci

Vydáno:

 | 

Autorka: Jana Kozlíčková

7 fotografií

Trosečníci 2016

V letošním roce se fara stala útočištěm přibližně třiceti trosečníků, kteří se zřítili na pustý ostrov, nad nímž prolétali. Zde byli nuceni přežít bez moderního vybavení a techniky a mnozí si sáhli na dno svých sil. Naštěstí trosečníci byli zaměstnanci několika spedičních společností a v přepravovaných balíčcích, které jim ze ztroskotaného letadla vyplavilo moře, našli spoustu užitečných věcí, jež jim pomohly v životě na pustém ostrově.

Velkým pomocníkem se stal také nalezený deník předchozího trosečníka – kapitána Morgana. Z něj se naši trosečníci dozvěděli nemálo užitečných informací o životě na ostrově. Zápisy z deníku trosečníkům patrně zachránily život – poskytly totiž návod, jak přežít setkání s místními lidožravými domorodci.

V jednu chvíli se záchrana zdála na dosah – to když se k ostrovu přiblížila loď a její posádka navázala s trosečníky vizuální kontakt. K velké smůle měla loď příliš hluboký ponor a žádné čluny. Malou náplastí se stala vysílačka, kterou se trosečníkům povedlo získat.

Poklidný život na ostrově pak přerušilo rozhlasové vysílání, které se podařilo vyslechnout na získané vysílačce. Z něj trosečníci zjistili, že se nacházejí v oblasti Marshallových ostrovů, kterým o následujícím víkendu hrozí kompletní zatopení z důvodu mimořádného přiblížení Měsíce k planetě Zemi a následného rekordního přílivu a odlivu.

Od této chvíle všichni trosečníci napnuli své síly k postavení plavidla, které by bylo schopno je z ostrova zachránit. Po páteční zkušební plavbě všichni usínali s napětím, zda-li se následující den skutečně povede z ostrova odplout.

Štěstí se však konečně přiklonilo na jejich stranu a plavba do domovského přístaviště na brněnské přehradě proběhla bez nejmenších komplikací. Zde už na všechny trosečníky čekali nedočkaví rodiče, lačnící po zážitcích, které jejich malé ratolesti zažily.


Jana Vrbacká

Zařazeno v kategoriích:

Spolek přátel Bigy
Opatov

Virtuální prohlídka