Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Podzimní brigáda v Opatově 2014

Vydáno:

 | 

Autorka: Jana Kozlíčková

12 fotografií

Podzimní brigáda v Opatově 2014

Opatovská fara svým návštěvníkům mnohé dává. Představuje nejen kvalitní ubytovací zázemí, ale i určitý „živoucí prostor“. Prostor, který je jako stvořený pro hry, duchovní povzbuzení, vznik nových přátelství a pro nezapomenutelné zážitky s kamarády, spolužáky a profesory při různých akcích. A tak si fara rozhodně zaslouží, abychom jí čas od času tyto „služby“ oplatili a věnovali něco svého volného času jejímu zvelebení a údržbě.

Do Opatova jsme se vydali na přelomu října a listopadu a naším cílem byl především generální úklid celé budovy. Bylo třeba umýt okna, utřít prach, vymést pavučiny, vyprášit matrace a vyházet nepotřebné věci (nefunkční lednice, zbytky starých postelí, děravé kýble apod.). Dvě místnosti – dílnu a půdu – jsme celkově reorganizovali, aby lépe posloužily uživatelům fary. Obě místnosti značně prokoukly a zmizela z nich řada nevyužitelných věcí – mimo jiné basketbalový koš, na který si budou moct od jara zaházet jak návštěvníci fary, tak místní na hřišti u ZŠ. V dílně vznikl příjemný prostor, kde si nyní mohou návštěvníci fary zahrát stolní tenis. Kromě toho jsme se pustili do drobnějších prací – výroba poličky na zpěvníky, oprava rozklížených židlí, výměna sprchové hlavice, oprava potahu na pohovce, výroba a doplnění háků do oken, obnova zašlé cedule na faře, obnova štítků s popisky v kuchyni (kde je co za nádobí) atd. V prostoru před farou jsme znovu rozhrnuli štěrk, obnovili květinový záhon (na jaře snad potěší krokusy, tulipány a řebčíky) a vydali jsme se za prací i do širšího okolí fary. V Opatově a zejména podél cest vedoucích z obce se nachází množství zanedbaných litinových a kamenných křížů. Dva z nich – za hřbitovem a při cestě k Panenskému rybníku – jsme se rozhodli očistit a upravit jejich okolí.

Po večerech jsme odpočívali při hrách, filmové projekci či stolním tenise. A čas byl tradičně i na věci duchovní – při pátečním půstu, zamyšleních o Božích karikaturách a „bezmyšlenkovité“ modlitbě, a na závěr při dušičkové mši svaté, kterou jsme doprovázeli zpěvem.

Brigáda byla pořádána pod záštitou Společnosti přátel Bigy. Zúčastnili se jí převážně absolventi Bigy, kteří v Opatově pořádají letní tábory pro mládež, a také studenti, kteří na tyto tábory dlouhodobě jezdí. Za všechny brigádníky, veškerou pomoc a podporu Bohu díky.

Martin Večeřa

Zařazeno v kategoriích:

Spolek přátel Bigy
Opatov

Virtuální prohlídka