Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

PROJEKTOVÝ TÝDEN KVART – KLIMA SE MĚNÍ A MY S NÍM – 1. část

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Denisa Hobžová

8 fotografií

Letošním tématem projektového týdne se stalo měnící se klima. Studenti a studentky měli možnost nahlédnout problém z více stran díky zapojení učitelů z různých oborů i účasti řady inspirativních hostů. Cílem projektu bylo porozumět současné klimatické změně a uvědomit si, jaké dopady může mít naše jednání na ekosystémy a život člověka na Zemi. V návaznosti na to studenti*ky pracovali na projektu, který směřoval ke zmírnění změny klimatu či adaptaci na ni.

První den programu jsme při lesní hře společně hledali odpovědi na zapeklité „klimatické otázky“ v Atlasech klimatické změny, studenti*ky pracovali s texty, grafy, mapami i komplikovanými schématy. Následný workshop nabízel možnost lépe porozumět přírodním procesům. Studenti*ky si ve fyzikální laboratoři vyzkoušeli, jak množství CO2 ve vzduchu ovlivňuje kyselost vody a jak působí na teplotu a uvažovali nad koloběhem uhlíku v přírodě. Paralelní workshop dával možnost prozkoumat křesťanské texty reagující na svět přírody, hymnus sv. Františka na stvoření (bratři a sestry) a části encykliky Laudato si‘ papeže Františka. Čtení textů ve skupině nabízelo inspirativní zamyšlení i zajímavou debatu nad rolí církve v čase environmentální a klimatické krize a nad odpovědností křesťanů za tento svět.

Druhý den jsme společně počítali osobní uhlíkovou stopu a definovali jsme oblasti lidské činnosti, které nejvíce ovlivňují emise skleníkových plynů. Osobní uhlíkovou stopu jsme dávali do souvislosti s emisemi České republiky i celého světa. Ve druhé části dopoledne jsme přemýšleli, jak můžeme svým jednáním ovlivňovat množství emisí skleníkových plynů, a seznámili jsme se s projektem „Připrav Brno na klimatickou změnu“. Pracovali jsme s imaginací a představovali si Bigy budoucnosti.

Ve středu pracovali žáci ve skupinách pod dohledem zkušených lektorů: „červený tým“ s Jiřím NešporemLipky, „žlutí“ s Martinem JestřábkemNaZemi, „modří“ s Lucií SmolkovouNadace Partnerství. Hledali téma pro svůj studentský projekt a plánovali první kroky na cestě k jeho řešení. Cílem projektu je uskutečnit akci (u větších/dlouhodobějších zamýšlených projektů uskutečnit první krok, naplánovat akci, představit záměr, mapovat terén, vytvořit anketu a prozkoumat blíže některou oblast aj.) s klimatickým dopadem v prostorách školy anebo v jejím okolí. Pracovali ve třech skupinách. Odpoledne si vzájemně představili své záměry metodou rychlé prezentace – elevator pitch.

Zaujali také hosté. Petr Holík, hvězda prvního dne, nabídl zajímavý přehled o projektu Fakta o klimatu, jeho autoři shromažďují data o klimatu a klimatické změně různých vědeckých institucí (ČHMÚ, NASA, Eurostat, IPCC a jiné) a zpracovávají z nich grafy a infografiky pro další použití. Bigy student Jakub Chládek nás zase seznámil s činností studentské organizace Fridays for future, jejími cíli, historií a organizační strukturou. Studenti*ky měli možnost ptát se na jeho osobní zkušenost s občanskou angažovaností a aktivismem. Ve středu mezi nás zavítala Helena TovárkováNadace Veronica a představila možnosti fundraisingu, který napomáhá získávání finančních či jiných prostředků na obecně prospěšnou činnost organizací nebo jednotlivců.

Zařazeno v kategoriích:

Projektové týdny
Environmentální aktivity
Základy společenských věd

Virtuální prohlídka