Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Komunisti na hrad

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Lenka Dobrovolná

3 fotografie

Dne 8. 6. 2012 jsem se setkala s PhDr. Zdeňkem Papouškem, pedagogem Biskupského gymnázia a kandidátem na prezidenta České republiky, v jeho pracovních prostorách ve sklepě domu, ve kterém bydlí. Během asi 45minutového rozhovoru jsem se pro vás snažila zjistit informace právě o jeho kandidatuře na post prezidenta. Posuďte sami, zda se vám tento kandidát i se svým programem líbí, nebo naopak vás svými názory nezaujal a budete hledat jiného, toho pravého.

Co vás přimělo ke kandidatuře na prezidenta České republiky?
Byl to zejména dobrý nápad.

Kdy asi se tento dobrý nápad zrodil a z čí hlavy vlastně vzešel?
Byl to samozřejmě můj nápad. Vznikl poměrně dávno. Je tomu osm let, co jsem se na popud prezidentských voleb rozhodl pro svoji kandidaturu. V té době však přímá volba prezidenta neexistovala, takže až teď mám možnost účastnit se klání o prezidentské křeslo.

Říká se, že je vaše kandidatura určitým druhem recese. Kdybyste pro ni získal dostatečný počet hlasů, šel byste do prezidentských voleb?
Kdyby se mi podařilo získat dostatečné množství podpisů potřebných pro kandidaturu, tak bych určitě do prezidentských voleb šel.

Dokážete si představit, že byste byl prezidentem?
Představit si to dokážu, ale co si nedokážu představit, to je, jak by to vypadalo s mojí rodinou a bulvárem. Ono se na každého napíše spoustu lží a polopravd a s tím člověk nemůže nic dělat.

Chcete vaši kandidaturu spojit s činností v nějaké straně, nebo jdete do kandidatury pouze sám za sebe?
Určitě chci jít do kandidatury sám za sebe a nešel bych k žádné straně, i kdyby mi nabízeli, že mi seženou hlasy. Být vázán na stranu je nesmírně svazující.

Co by byla první věc, kterou byste jako prezident udělal?
Udělal bych z Brna hlavní město. Bigy by se přestavělo na hrad a tak by se stalo třetí dominantou Brna.

Špilberk by vám jako hrad nestačil?
Ten bude sloužit k jiným účelům. Obnovil bych jeho dřívější funkci (věznice s mučírnou, pozn. red.). Pak bych poslal komunisty na hrad. Samozřejmě teda na Špilberk.

Jak byste řešil dopady finanční krize, které nás stále neopouštějí?
Podporoval bych obchod s nediktátorskými, nekomunistickými zeměmi, se kterými dosud neobchodujeme.

S krizí je spojena i značná nezaměstnanost, jak byste přistupoval k ní?
Neřešil bych ji; ten, kdo je nezaměstnaný, je přece spokojený, pobírá dávky a ještě může být doma.

Když jsme u řešení problémů, zajímal by mě váš názor na romskou otázku v ČR.
Žádná romská otázka neexistuje, jsou pouze lidé, kteří jednají v rozporu se zákony, a jestli jsou to Romové nebo běloši, to nehraje roli. Romská otázka je jen uměle vytvořená bublina živená médii.

Máte nějaký tým, který za vámi stojí?
Už od počátku mám k sobě tým odborníků, se kterými úzce spolupracuji, protože není možné, aby budoucí prezident byl expert opravdu na všechno. S těmito odborníky se radím a vím, že jejich názory jsou shodné s názory mými.

Poslední otázka bude trochu z jiného soudku. Jaké jídlo byste si dal jako nový prezident nejraději?
Chobotnici vařenou v zelenině na červeném víně s tymiánem a marinovanou na extra Virginie oleji, jako dezert bych si dal mrkvový řez.

Pokud se budete chtít dozvědět více o kandidatuře PhDr. Zdeňka Papouška na prezidenta, vyhledejte jeho internetové stránky www.tojeon.cz nebo jej navštivte na Biskupském gymnáziu osobně. Toto setkání bude jistě z těch, na které dlouho nezapomenete. 

Zdislava Ferbyová, 3.B
 

Zařazeno v kategoriích:

Český jazyk a literatura
Tvorba
Učitelé
Žáci

Virtuální prohlídka