Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Jak jsme světili jaro v Rudolfinu

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Lenka Dobrovolná

 – 
14 fotografií

Dá se mluvit o velkém štěstí, že pro nás, frekventanty semináře z hudební výchovy, se nakonec přece jen našly vstupenky na velmi žádaný program České studentské filharmonie a že jsme tedy mohli vyrazit na Stravinského Svěcení jara.

strana 1 / 2

Edukační oddělení České filharmonie připravilo pro letošní sezonu řadu tří koncertů, které mají, pokaždé jinými skladbami, představit svým posluchačům - žákům a studentům základních a středních škol -, jak vkročila hudba do moderního a převratného 20. století. My ze semináře z hudební výchovy jsme jeli na velmi progresivní, i když 110 let staré Svěcení jara Igora Stravinského. Dirigoval Marko Ivanović, průvodcem byl hudební pedagog Petr Kadlec. Mezi houslisty seděl absolvent Biskupského gymnázia a také našeho hudebního semináře Tomáš Bargel. 

Slyšeli jsme, jak rozdílné přístupy k jarní tematice lze mít: Vivaldi se zaměřil na švitoření ptáčků, Stravinskij na pohanské rituály, tanec podivné veverky a lidskou oběť bohům. Posluchači zkoušeli vytleskat Stravinského novátorské rytmy, pronikli do neobvyklé harmonie a v druhé části se stali součástí výběrové komise, která hlasitým jedenácterým vykřiknutím JOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJO ukázala na pannu, jež se má stát rituální obětí. Má tančit tak dlouho, dokud nepadne mrtva. Ta hudba byla drásající, myslím, že se vedle dirigenta a hráčů zpotili a zadýchali i posluchači.

Na našem pražském výletu jsme také měli jedinečnou příležitost vidět pražské panorama ze střechy Rudolfina! Je to prý nejkrásnější pohled na Prahu, možná i proto, že zatím není veřejnosti přístupný. Ale my jsme tam byli!

Odpoledne jsme navštívili České muzeum hudby, fascinující stavbu bývalého barokního chrámu sv. Máří Magdaleny na Malé Straně. Zahráli jsme si na rozličné nástroje: na elektrickou kytaru, djembe, těremin, mogg-syntezátor, harfu či na schody, nebo jsme mohli projít baletním rychlokurzem a zatančit si Odettino sólo. 

Zažili jsme naprosté opojení hudbou.

(Za poskytnutí fotografií srdečně děkujeme Julii Ž., Bětce Š., Aničce T., Adamovi T., Maxovi R. a za jednu neuveřejněnou i Tiborovi P.)

Zařazeno v kategoriích:

Úspěchy
Úvahy, bilance, vzpomínky
Žáci
Hudební výchova

Virtuální prohlídka