Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projekt Zachraňte rorýse! s 2.C

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Titulní obrázek článku
 – 

Projekt Zachraňte rorýse! s 2. C

Impulzem k zahájení tohoto "rorýsího" projektu byla iniciativa paní prof. RNDr. Hany Librové CSc. z FSS MU,  která oslovila vyučující biologie a nabídla morální a finanční podporu tohoto projektu, čehož si velmi vážíme a i touto formou opět děkujeme. 

Viděli jste někdy rorýse? Určitě ano, ale mnozí z vás možná vůbec netuší, co je to za ptáka :-) 

Rorýsi jsou naši nejlepší letci, téměř celý svůj život tráví ve vzduchu, za rok nalétají až 19O tis.km. Během krmení mláďat denně uloví až 50g hmyzu, což je zhruba jejich vlastní hmotnost. 

Hnízdí ve skalách, zříceninách a starých domech ve výšce alespoň 4 m nad nejbližší překážkou -- často ve větracích otvorech paneláků, ve skulinách pod střechami atp. K vyvedení mláďat jim stačí málo místa. Vytvářejí páry na celý život, jsou velmi čistotní a do svých hnízdišť se věrně vracejí, často vytváří kolonie.

Víte, že rorýsů ubývá? A to hlavně ve městech, kde se nám daří likvidovat jejich hnízda při zateplování a opravách budov.. Uvádí se, že za posledních 20 let klesl počet rorýsů až o 50%.

A víte, že rorýsům ve městech můžeme pomoci? Studenti 2.C se budou letošní jaro snažit informovat veřejnost o ohrožení rorýsů a o možnostech ochrany těchto zákonem chráněných ptáků.

Projekt samotný má několik fází. Teď probíhá přípravná - studenti shromažďují informace, provádějí průzkum mezi obyvateli, vytvářejí informační letáky, které distribuují po čtvrti i jinde v Brně. V další fázi budou na budovu školy osazeny rorýsovníky - speciální budky, které - doufáme - přilákají rorýsy k hnízdění. Rorýsi přilétají každoročně kolem 20. dubna, a po jejich příletu budeme sledovat, kde v okolí školy hnízdí, případně kde ve škole jsou stará rorýsí hnízda. Také bychom chtěli sledovat hnízdění rorýsů pomocí webkamery. Veškeré materiály, které studenti vytvoří během projektu, budou uloženy na stránkách předmětové komise biologie a průběžně aktualizovány.

Další užitečné informace o rorýsech najdete na těchto stránkách:

 

http://www.rorysi.cz

http://www.rorysi.cz/rorysi/pratele_rorysu/

http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2049

http://www.springalive.net/cs-cz

Přílohy

 Stručné informace o rorýsech [194 kB] Zákonná ochrana rorýsů [34 kB] V dynamickém světě - článek prof. RNDr. Hany Librové CSc., pubikován. v Respektu [27 kB]

Zařazeno v kategoriích:

Biologie

Virtuální prohlídka