Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

TB v Kaprálově mlýně poznávala technologie pro XXI. století

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Jitka Piskačová

 – 
23 fotografií

TB se zúčastnila programu Technologie pro XXI. století, který pořádá středisko ekologické výchovy v Kaprálově mlýně. Sněhová kalamita trochu zkomplikovala odjezd a snížila celkový počet účastníků, ti kdo se zúčastnili však nelitovali.

Nejprve jsme se dozvěděli něco z historie Kaprálova mlýna a prohlédli si nově zrekonstuovanou budovu obsahující ekologicky šetrné technologie, jimž jsme postupně přicházeli na kloub. Na příkladech z běžného života jsme poznávali aplikace fyzikálních zákonitostí, které probíráme v hodinách fyziky: záření, toky energie, prostupnost tepla, účinnost tepelné výměny, aj. Zjistili jsme, jak funguje tepelné čerpadlo a proměřili jsme jeho účinnost. Pomocí termokamery jsme zkoumali rozdíl mezi dvojitými a trojitými skly, zjišťovali jsme, odkud v zimě uniká nejvíc tepla. Primitivním slunečním vařičem jsme zkusili roztavit čokoládu. Proměřili jsme množství světla, které do místnosti přivádí světlovody a hodnoty jsme srovnali se zářivkou.  Prozkoumali jsme, jak funguje rekuperátor vody ve sprše a změřili jsme jeho účinnost.

strana 1 / 2

Na závěr jsme prostřednictvím hry řešili praktické problémy ze světa úspor a zdrojů energie, kalkulovali jsme efektivitu a návratnost jednotlivých druhů úsporných opatření. Celý program jsme si moc užili :)

Zařazeno v kategoriích:

Fyzika

Virtuální prohlídka