Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Červnový výlet za vlhami pestrými a dalšími klenoty NP Podyjí

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

 – 
11 fotografií

V neděli 17. 6. 2012 jsme se (my viz foto) vypravili na jih naší dech beroucí Moravy. Vše začalo příjezdem do Lechovic, vesnice nedaleko Znojma, kde nás na faře, po krátkém čekání, uvítal Marek Orko Vácha. S ním jsme si bohužel pouze potřásli rukou, ale k naší radosti nás svěřil osobě nejpovolanější, správci národního parku Ing. Martinu Škorpíkovi.

Už se drkotáme vstříc novým zážitkům až do blízkosti staré pískovny. A v tom jsme je spatřili, stvoření „nečeského vzhledu“, létající a řvoucí před našimi zraky, vlhy pestré. Vlha pestrá je duhově zbarvený pták větší než kos, který hnízdí v norách ve hliněné či písečné stěně a za letu loví především blanokřídlý hmyz. 

Když jsme se dostatečně vynadívali, přesunuli jsme se asi o 15 km severozápadně do národního parku Podyjí na vinici Šobes, kterou lemuje řeka Dyje. Zde jsme uviděli další vzácné druhy – užovku stromovou, našeho největšího hada s délkou až 2 m, ještěrku zelenou, největší ještěrku ve střední Evropě a v dálce kroužil čáp černý, symbol zdejšího parku.

Výlet se povedl nad očekávání, protože jsme viděli snad všechno, co bylo možné. 

Vřele doporučujeme i další výlety tohoto rázu, které jsou plánovány na naší škole.

Lukáš Kulísek & Kryštof Horák, 2. C

pozn. od K. Krumpholcové – omlouvám se studentům za pozdní zveřejnění příspěvku :-)

Zařazeno v kategoriích:

Biologie

Virtuální prohlídka