Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Student Automotive Design Challenge 2011

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Jitka Piskačová

 – 
17 fotografií

Stejně jako v loňském roce, i letos se žáci sekund zúčastnili mezinárodního projektu společnosti Honeywell. Do soutěže se zapojila celá třída sekunda B a jednu skupinku vytvořili studenti sekundy A.

Studenti si vyzkoušeli roli spolupracovníků ve vývojovém týmu. Jejich úkolem bylo na základě provedeného výzkumu trhu navrhnout a vyrobit prototyp jezdící hračky pro děti ve věku 6 - 10 let. Svůj návrh museli odprezentovat před přísným zrakem poroty. Tři nejlepší týmy ještě vytvořily video v angličtině, ve kterém zdokumentovaly svoji práci a výsledky. Vybrané video nakonec putovalo do mezinárodní soutěže.

strana 1 / 2

Realizace projektu trvala od září do konce listopadu. Studenti si vyzkoušeli týmovou práci, museli na základě zadání určit, co konkrétního je třeba udělat. Zjistili, že není jednoduché se ve všem shodnout, že je důležité si rozdělit úkoly a včas je splnit. Ve fyzice jsme se učili sestavit a rozpohybovat kostru auta, ve výtvarné výchově pak vznikal výsledný design.  V průběhu projektu jsme také navštívili pracoviště společnosti Honeywell, kde nás pan ředitel seznámil s výrobky, které vyvíjí společnost Honeywell, zvláště pak její brněnské pracoviště. Nadšení dobrovolníci z řad vývojářů nám pak poodhrnuli tajemství turbo motorů.  Jedním z úkolů pro studenty bylo také odpovídat na otázky na fóru webových stránek soutěže. Někteří naši studenti byli pravidelnými přispěvateli na fóru. Na závěr si studenti zkusili i práci v časové tísni. Se všemi úskalími projektu si nakonec skvěle poradili a porota neměla vůbec jednoduchou práci.

Závěrečná prezentace projektu proběhla v pátek 2.12. 2011 u nás na škole. Role poroty se ujala prof. Buchtová, která bedlivě sledovala technickou stránku prezentace,  prof. Valasové neunikly prohřešky proti spisovné češtině a sledovala celkovou úroveň prezentace. Spolu s nimi hodnotila jednotlivé skupinky i zástupkyně společnosti Honeywell paní Michaela Hadravová.

V úterý 5.12. 2011 všechny týmy krátce zopakovaly svoje prezentace zaměstnancům společnosti Honeywell a rodičům. Nejlepší týmy byly odměněny.  Koncem ledna budou pak na stránkách http://honeywell-sae.com/  zveřejněny konečné výsledky mezinárodního kola.

Velice děkuji všem zúčastněným studentům za jejich odvedenou práci, rodičům za hojnou podporu, prof. Hruškové za laskavé rady, pomoc a vždy otevřené dveře do výtvarné výchovy, třídní prof. Doleželové za podporu a zájem.

Jitka Piskačová

 


 

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Fyzika

Virtuální prohlídka