Biologie konečně opět prakticky

Vydáno: 23. prosince 2020 9.28

 | 

Autorka: Kateřina Krumpholcová

3 fotografie

Na oslavu osobního setkání po delší době Mgr. M. Malinová se studenty v hodině molekulární biologie zkusila izolovat DNA z banánu a jahod. Tato hodina byla zároveň hodinou předvánoční, a tak se to hodilo dvojnásob.  


 

Kombinace soli a saponátu naruší buněčné stěny ovoce, čímž dojde k uvolnění DNA do vodného roztoku. Tento roztok jsme přefiltrovali a na filtrát jsme opatrně nalili vychlazený ethanol. 

Na obrázku můžete vidět v kádince tři vrstvy:
- spodní vrstva je tvořená vodným roztokem DNA (DNA je ve vodě rozpustná a není vidět)
- prostřední vrstva je vrstva ethanolu (DNA v alkoholu rozpustná není, sráží se a vyplave na hladinu) 
- horní vrstva je tvořena DNA a histony (bílkovinami, které pomáhají DNA se správně v buňkách uspořádat). 

DNA jsme si zkusili namotat na tyčinku a mohli jsme i porovnat vlastnosti DNA z daných druhů ovoce. 
 

Všem skupinám se izolace vydařila.  

 

Mgr. Martina Malinová, vyučující předmětu Molekulární biologie


 


 

Zařazeno v kategoriích:
Biologie
Volitelné předměty a kroužky
Finančně gramotná školaBigy je eTwinningová školaInterreg Rakousko - Česká republikaEvropská unieKřesťanská pedagogicko-psychologická poradna Brno