Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Nabídka pro zájemce o studium medicíny - Terminologické dílničky

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Titulní obrázek článku
video

Latina je stále živý jazyk! S lidmi z LF MU vás to bude bavit! Kurz bude probíhat online v prostředí MS Teams společně s lidmi z Anatomického ústavu LF MU. Kdy?  Už od 12. října  do14. prosince 2021, 18:00 – 19:00 hod. Kapacita není omezena.

latina na LF

Pozvánka od organizátorů: 

Vyučuje se na střední škole latina? Jaká latina se vyučuje na Lékařské fakultě MU? Ukážeme vám, že se tento jazyk dá učit a naučit tak, aby vás bavil.

Těšte se na sérii online webinářů a workshopů, které vám představí, o čem je latina pro lékařské účely, jestli je skutečně mrtvým jazykem, a co od studia tohoto předmětu na Lékařské fakultě MU vlastně očekávat. 

Věděli jste, že latinský název pro kostrč coccyx původně pochází z řeckého výrazu pro kukačku a jedná se o metaforu odrážející mírně zakřivený tvar zobáku tohoto ptáka? Věděli jste, že slovo musculus v latině původně označovalo malou myš a kvůli podobnosti s tvarem a pohybem svalů (především u bicepsu) se z něj stal anatomický termín pro sval? Co se skrývá za vznešenými klinickými termíny typu ebrietas ethylica nebo obesitas alimentaria? Jakým způsobem lékař dává pokyny lékárníkovi v lékařském receptu?

Cílem kurzu je vám zprostředkovat vhled do jazyka, jenž dodnes představuje základní pilíř odborné lékařské terminologie. Zbavit vás obav z latiny a překonat tak event. bariéru, jež může některým z vás bránit stát se našimi uchazeči. Vybavíme vás základními znalostmi odborné terminologie a jazykových principů pojmenování, které jsou klíčové zejména pro studium teoretických a preklinických předmětů na LF MU.

Připravili jsme pro vás 10 setkání s lektorkou Mgr. Kateřinou Pořízkovou, Ph.D., s níž budete mít možnost konzultovat vše na fb skupině, tedy i mimo lekce ve vypsaných termínech. Každá lekce bude trvat 60 minut a dle zájmu bude možná i následná diskuse.

Termíny setkání v čase 18 - 19 hod:

12. 10. 
19. 10.
26. 10.
2. 11.
9. 11.
16. 11.
23. 11.
30. 11.
7. 12.
14. 12.

Tento kurz je zpoplatněn. Pro jeho absolvování je nutná platba přes Obchodní centrum MU.

aktivní odkaz na přihlášení najdete zde: https://www.med.muni.cz/akademie/student/nabidka/terminologicke-dilnicky-latina-je-stale-zivy-jazyk-s-nami-vas-to-bude-bavit

 

Zařazeno v kategoriích:

Maturita
Biologie

Virtuální prohlídka