Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

IBIS - Interaktivní biologický seminář

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Titulní obrázek článku

Právě začal šestý ročník korespondenčního semináře, určeného aktivním studentům, kteří se zajímají o přírodní vědy či přemýšlí o studiu medicíny. Seminář je připravovaný  studenty a vyučujícími z Masarykovy univerzity v Brně. 

Co je IBIS?

Jedná se o biologický korespondenční seminář pro středoškolské studenty, který se zabývá rozmanitými tématy z oblastí biologie a medicíny. V minulých ročnících se naši řešitelé zabývali například otázkami: co má společného teorie her s evoluční biologií, jak se čtou křivky EKG, jak správně poskytnout první pomoc v neobvyklých situacích, či jestli je pro naši přírodu opravdu dobré sázet více stromů.

Jak probíhá?

Soutěžní část probíhá v čistě online prostředí, a to konkrétně na těchto stránkách: http://ibis.sci.muni.cz/.
V průběhu školního roku budou zveřejněny 4 sady po pěti úlohách. Poté, co student svá řešení odevzdá, opraví je jednotliví autoři a řešitel dostane individuální zpětnou vazbu. Dozví se, kde konkrétně udělal chybu, které myšlenky správně pochopil a v případě zájmu může s autorem navázat delší diskuzi o dané problematice. 
Mimo teoretické úlohy autoři i letos připravili experimentální bonus, při jehož řešení si studenti sami vyzkouší provést experiment, své výsledky náležitě zpracovat a vyhodnotit. 

A proč byste se měli do semináře přihlásit? 

IBIS rozšiřuje obzory studentům, kteří jsou aktivní, zajímají se o přírodní vědy, plánují studovat biologii, chemii nebo medicínu na vysoké škole, nebo se prostě chtějí dozvědět něco více o světě kolem sebe! 

Organizátoři seznamují studenty s neobvyklými problémy a zajímavými fenomény. Učí je správně pracovat s odbornou literaturou nebo internetovými zdroji, formulovat své myšlenky a hypotézy, stručně a přesto věcně odpovídat na položené dotazy, a to i v anglickém jazyce. 

Pro šikovné řešitele pak připravují víkendová soustředění, kde si studenti vyzkouší práci ve špičkových laboratořích, budou moct navštívit zajímavá vědecká pracoviště a seznámí se se svými vrstevníky, kteří jsou zapálení do přírodních věd stejně jako oni. 
Pro ty nejlepší pak v září organizátoři pořádají týdenní soustředění K-SCUK plné zajímavých přednášek, workshopů, zábavných her a dobrodružství. Více informací o tomto soustředění najdete zde: https://kscuk.fi.muni.cz/.

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Biologie

Virtuální prohlídka