Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Projektový týden sext a 2. ročníků BIO-ZEM

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Titulní obrázek článku

Projektový týden BIO - ZEM

Máte rádi toulky krajinou? Zajímá vás, co se kolem vás děje? Jste zvídaví? Nebo rádi jen tak bloumáte v přírodě a obdivujete ji? Tak právě pro vás je určený projektový týden BIO a ZEM.

Celých pět dní strávíte na okraji Moravského Krasu, v okolí Kaprálova mlýna, údolí Říčky a Rudického propadání. Budete prozkoumávat okolní terén, podíváte se blíže na rostliny a živočichy tam žijící, budete pracovat s tablety a různými geografickými podklady a pomocí vědeckých metod, se kterými budete seznámeni, se pustíte do vlastního vědeckého projektu. Naučíte se vytvořit si výzkumnou hypotézu, zvolit metody práce, sbírat data a ta vyhodnotit. Čeká nás exkurze do Rudického propadání, kde budete pokračovat ve svých výzkumech. Budete mít prostor pro zpracování výsledných prezentací.

Jeden den na Kaprálově mlýně přespíme, budeme mít proto možnost prohlédnout si pořádně tuto unikátní ekologickou stavbu se spoustou pokročilých technologií, budete pracovat na vašich dílčích projektech a také zkusíte jeskyňařit, zkusíte si slanit Bajerovu skálu. Jeden večer nás pak čeká poutavé povídání se zoologem Romanem Zajíčkem. Pokud nám počasí dovolí, uděláme si táborák s opékáním špekáčků, budeme pozorovat netopýry a hvězdy (vyzkoušíte si detektory netopýřích signálů a teleskop) a spát pak budeme ve spacácích na postelích ve mlýně. Po přespání ráno nám ornitolog ukáže odchyt ptáků a jejich kroužkování.   

Sraz vždy v kolem osmé (upřesníme konkrétní bus) na konečné autobusu 201 u Kauflandu v Židenicích. Konec vždy do 15 hod v Židenicích, pátek konec po obědě na mlýně. Den přespávání na mlýně s největší pravděpodobností úterý.

S sebou: oblečení i obutí do terénu, tzn. oblečení a kecky i na zašpinění do jeskyně, svačinku, pití, šátek, zápisník, tužku, dalekohled, pláštěnku, na přespávání i pyžamo, spacák a hygienické potřeby a případně hudební nástroj.

Předpokládané náklady: cestovné do Ochoze – rozcestí a v úterý do Jedovnic a zpět – řešíte individuálně – doporučujeme koupit „dlouhou“ jízdenku – použijete vždy k šalinkartě či samostatně, podle počtu placených zón. Náklady na program, jídlo a přespání jsou vyčísleny na asi 1600,- Kč, přičemž část nákladů bude hrazena z projektu, takže Vás celý úžasný a aktivitami nabitý týden včetně programu, jídla a přespání přijde asi na 1000,- Kč.

Doprovod: učitelé BIO a ZEM, lektoři Kaprálova mlýna

 

Zařazeno v kategoriích:

Projektové týdny

Virtuální prohlídka