Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Krok za oponu: Řecké pašije Bohuslava Martinů

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Ilona Doleželová

9 fotografií

Ve středu 22. února 2023 dopoledne skupiny HV tříd 2. A a 2. C za doprovodu prof. Ilony Doleželové a Jolany Němcové absolvovaly edukační program Krok za oponu - opera Řecké pašije skladatele Bohuslava Martinů, který nám nabídla lektorka Eliška Pruh Dočkalová spolu s operní dramaturgyní Patrícií Částkovou z Národního divadla Brno.

Stali jsme se tak na jevišti Janáčkova divadla aktivními účastníky 70 minutové zábavné cesty
do nitra operní inscenace se sólisty, kterými byli: tenor Peter Berger jako Manolius, basbaryton Jan Šťáva jako kněz Grigoris a basbaryton David Szendiuch jako kněz Fotis, Český akademický sbor v rolích uprchlíků a orchestr Janáčkovy opery NdB
pod vedením šéfdirigenta opery NdB Marka Ivanoviće, který se ujal i role moderátora spolu s Patrícií Částkovou. 
Skladatel Bohuslav Martinů, který sám zažil osud uprchlíka, z opery vytvořil dílo velkého humanistického poselství o síle víry,
které je aktuální do dnešních dní.
Řecké pašije, H. 372,  jsou vrcholné operní dílo skladatele Bohuslava Martinů na vlastní libreto podle románu Kristus znovu ukřižovaný řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise. Opera existuje a provozuje se ve dvou různých verzích, jejichž premiéry byly v roce 1961 ve švýcarském Curychu a v roce 1999 v rakouském Bregenzu. Česká premiéra byla 3. března 1962 v Brně.
A 5. listopadu 2021 v režii uměleckého šéfa opery NdB Jiřího Heřmana a dirigenta Roberta Kružíka byla premiéra této opery v Janáčkově divadle. Inscenace vznikla v rámci programu Festivalu Janáček Brno 2020 a získala nominaci na The International Opera Awards 2022.

Zařazeno v kategoriích:

Hudební výchova

Virtuální prohlídka