Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

ERASMUS + _týden v Nîmes

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

13 fotografií

Víte, jaký je nejpříjemnější způsob, jak se rozmluvit v cizím jazyce? Vyjet do zahraničí a nejlépe přímo do rodin. Díky programu Erasmus + měla skupina 15 studentů naší školy tuto možnost ke konci března ve francouzském městě Nîmes. 

Studenti, kteří úspěšně zvládli projít výběrovým řízením, se mohli zúčastnit studijního pobytu na lycée Albert Camus v Nîmes. Cílem programu bylo poznat francouzský vzdělávací systém (účast na výuce – hodiny zeměpisu, ekonomie, francouzštiny, angličtiny apod.), francouzskou kulturu (návštěva kulturních památek města Nîmes, přírodního parku Camargue, Bambouserie, Aigues-Mortes, Beaux de Provence, Carrières des Lumières, a další), fungování francouzských rodin (6 nocí v hostitelských rodinách) a také umění být tolerantní a respektovat jinou kulturu, a to vše ve francouzštině. 

Domnívám se, že i přesto, že týden byl náročný, byl velmi užitečný. Věřím, že si každý odnesl zajímavé zkušenosti, které zúročí např. při pobytu francouzských studentů na naší škole, když budeme potřebovat hostitelské rodiny, pro další studium jazyka, při cestách do zahraničí nebo při dalším studiu. Pokud se chcete dozvědět o programu víc, přijďte se podívat na výstavu fotografií do učebny č. 168, kde bude k dispozici i portfolio k tomuto projektu. Jak se líbil týden studentům si můžete přečíst níže. 

Děkujeme vedení školy, že podporuje programy Erasmus. 

Martina Tinková

Návštěva Francie pro mě byla skvělým zážitkem. Díky tomu, že jsme bydleli každý samostatně přímo v rodinách francouzských studentů, jsem si mohla hodně procvičit mluvenou francouzštinu, a navíc se toho ještě hodně dozvědět o tom, jak probíhá všední život normální rodiny a porovnat rozdíly. Program byl rozmanitý, ale nechyběl nám ani dostatek volna na samostatné prozkoumávání Nîmes a dalších měst. Díky tomu, že jsme se mohli účastnit výuky, jsme měli možnost na vlastní kůži zjistit, jak funguje jejich školní systém. Samozřejmě nechyběla velká ochutnávka gastronomie, jak při večeřích s rodinami, tak při návštěvách různých měst. Moc jsem si projekt užila a jsem si jistá, že nám všem přinesl spoustu nových zkušeností i vědomostí. 

Michaela Mácová, SpB

Také já jsem měl díky programu Erasmus možnost strávit poslední březnový týden ve francouzském Nîmes. S odstupem dvou týdnů mohu říci toto: Pokud se stejná příležitost naskytne i vám, využijte ji! Procvičíte si francouzštinu, poznáte docela jiný vzdělávací systém a získáte nové přátele!

Richard Musil, SxB

Týden na Erasmu v Nîmes pro mě byl nejpřínosnější především po jazykové stránce. Před Erasmem jsem nebyla schopna spontánně říct pár vět ve francouzštině, natož vést rozhovor. Ve Francii jsem se hodě rozmluvila, pravděpodobně díky rodině, která se mnou celý týden nemluvila jinak než francouzsky a díky své francouzské sestřičce, se kterou jsme si každý večer dlouho povídaly. Jsem vděčná také za to, že jsem mohla vidět, jak funguje školství v jiné zemi, protože jsem dlouho uvažovala o dlouhodobějším studiu v zahraničí.    

Anna Havlíčková, 3.C

strana 1 / 2

Zařazeno v kategoriích:

Francouzský jazyk
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2022

Virtuální prohlídka