Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

European Challenges in Gene Editing by CRISPR - Dánsko/Thisted - září 2022 - KA1

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

16 fotografií

 Začal nový biotechnologický projekt, tentokrát na téma CRISPR! Sledujte informace, hltejte zprávy, hlaste se na projektové výjezdy. 

strana 1 / 2

V posledním týdnu září jsme se vydala skupina 5 žen (vyučující K. Krumpholcová a A. Bílková a 3 studentky - Jana Dokulilová (3C) a Karolíny Košická (SxB) a Polášková (2C) na daleký sever, na výběžek Jutského poloostrova do městečka Thisted, kde proběhlo první projektové setkání nového biotechnologického projektu. Do projektu jsou zapojeny kromě nás školy z Dánska (Thisted Gymnasium), Německa (Johanna Wittum Schule- Pforzheim), Slovenska (Gymnázium Fr. Assiského - Levoča), Francie (Lycée Sédar Senghor - Evreux), Řecka ( Gymnázium Athény), Polska (Gymnázium Czenstochova) a Litvy (Jesuit Gymnasium Vilnijus), na část projektu se připojí i gymnázium z tureckého Istanbulu. Tématem je CRISPR - molekulárně biologická metoda, která umožňuje přesnou editaci DNA a za kterou získaly předloni Nobelovu cenu dvě vědkyně E. Charpentier a J. Doudna. Pracujeme v mezinárodních skupinách vedených studenty - mentory, střídají se setkání "přípravná" - méně účastníků, seznámení s tématem a experimenty, příprava podkladů, překlady laboratorních protokolů a podpůrných materiálů, sportovní a kulturní program, malý experiment vedený studenty-mentory a setkání s workshopem - více účastníků, velký experiment vedený vyškolenými studenty - mentory, kulturní a sportovní program.

Bližší informace o jednotlivých setkáních najdete na webu školy a ve zpětných vazbách jednotlivých účastníků.

Přílohy

 Zpětná vazba Jana Dokulilová 3C [25 kB] Zpětná vazba Karolína Košická SxB [15 kB] Zpětná vazba Karolína Polášková 2C [26 kB] překlad protokolu experimentu [2 MB] překlad prezentace k experimentu [4 MB]

Zařazeno v kategoriích:

Výzva 2021
Zahraniční spolupráce
Projekty
European Challenges in Gene Editing by CRISPR-Cas9

Virtuální prohlídka