Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

PROJEKT BPM (Bouger, partager, manger pour le monde plus durable) VE FINÁLE

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

31 fotografií

Poslední mobilita - závěrečný týden plný aktivit a poznání, se uskutečnil od 16.10. do 22.10.2022 u nás na Bigy. Francouzští a španělští přátelé přijeli objevovat nejen krásy naší školy, Brna a okolí, ale také se aktivně podílet na připravených aktivitách. Studenti SxB pro ně vymysleli seznamovací hru, pokladovku (Chasse au trésor), společně si namalovali trička (Bez potisku), vyrobili si placky s logem projektu, za jejich průvodcování poznali Brno. Společně čelili výzvě Escape game (pro některé velmi náročné z hlediska angličtiny a přemýšlení), další výzvou byly aktivity kolegů tělocvikářů (Kinball, T-rix, sebeobrana) a v neposlední řadě také bowling. Díky návštěvě firmy SONNENTOR jsme mohli pochopit pojem UDRŽITELNOST. Část BOUGER – hýbat jsme se snažili naplnit při návštěvě Moravského krasu, Domu přírody, Punkevních jeskyní, Lednicko-valtického areálu, Křtin, Starobrněnského pivovaru a Labyrintu pod Zelným trhem. V části MANGER jsme se pokusili zahraničním hostům dopřát ochutnávku školní jídelny, restaurace Pivovarská s českou kuchyní, sladkých dezertů (medovník, marlenka, frgál), někteří si velmi pochutnávali, jiní zůstali rezervovaní. Třetí část PARTAGER se nám snad podařilo splnit beze zbytku. Nejen, že studenti museli sdílet již předem zadané otázky (eko výzvy/předsevzetí), ale dařilo se jim také společně objevovat kulturní odlišnosti. K obdivovaným aktivitám patřila např. hodina TANEČNÍCH, ZPĚV ve křtinském kostele, TANEC na horním můstku nad Macochou. 

Na tomto místě bych ráda poděkovala všem, kteří se na projektu podíleli. Především kolegyním Stéphanie Dufond a Mirce Ševčíkové, kolegům tělocvikářům (Alici Bílkové,  Michalovi Snopkovi a Jakubovi Zatloukalovi), panu řediteli Karlu Mikulovi, vedení školy, školní jídelně, vrátným a všem partnerům, díky kterým se program vydařil. Velký dík patří studentům SxB, kteří svou zodpovědností, spolehlivostí a aktivním přístupem přispěli k hladkému průběhu nejen setkání v Brně, ale také ve Španělsku a ve Francii. 

Na nástěnce v jazykové chodbě se můžete podívat, jak celý projekt vypadal. A co na to studenti? Několik málo příspěvků: 

strana 1 / 3

JAN PRIVARČÁK - Procvičili jsme si francouzštinu i angličtinu a obohatili nově nabytými informacemi nejen cizince, ale také sami sebe. Abychom si něco odnesli, museli jsme pro to taky něco udělat, takže jsme také přispěli například vymýšlením her do pokladovky. Každý den jsme potom měli možnost zakončit společnou večeří v pivovarské restauraci i s dezertem. Povedl se celý program také za přítomnosti příznivého počasí, které se tento týden obzvlášť vydařilo. V pátek jsme se dlouze rozloučili a i přesto, že nám to tento projekt už více neumožní, máme přátele ve Španělsku i Francii, se kterými se můžeme kdykoli sejít.

ANNA OUKROPCOVÁ -Návštěva studentů z Francie a Španělska zde v Brně pro mě byla skvělou zkušeností a jsem moc ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit. I když celý týden byl celkově náročnější, než jsem čekala, rozhodně to stálo za to. Výlety, procházky, exkurze i večeře byly dobrou příležitostí k seznámení se a procvičení si francouzštiny. Zpočátku komunikace trochu vázla a občas se podobala spíše pantomimě, ale v druhé půlce týdne jsme se již vzájemně sladili a konverzace si moc užívali. Z projektu tedy odcházím s čerstvou motivací do studia francouzštiny, novými kamarády z Francie a v neposlední řadě ujištěním, že nebát se mluvit je opravdu zásadní.  

PS: Ještě že úsměv a nechápavý výraz jsou mezinárodní... :) 

LUCIE SKALKOVÁ - Týden se Španěly a Francouzi v naší domovské kotlině jsem si přes veškeré nástrahy a překážky velice užila. Bylo velice zajímavé vidět lidí jiných kultur u nás v Česku, ráda jsem se znovu viděla se svými přáteli a užila jsem si pestrý program, který byl nachystán. A ačkoli jsem byla na konci týdne velice znavená, ať už psychicky, či fyzicky, tak jsem za něj velice vděčná a jsem ráda, že jsem se na takovém projektu mohla podílet.

KAREL KOVAŘÍK - Minulý týden na naši školu zavítali partneři z francouzského projektu BPM. Za sebe můžu říct, že jsem si týden užil. Líbil se mi velice pestrý program a zapojení profesorů do různých aktivit. Náročné pro mě bylo zvládat vše časově. Většinou jsem se domů, kvůli programu, vracel pozdě a nezbyl čas na vlastní aktivity či zájmy. Co se mi nelíbilo, byl zadaný úkol ohledně předsevzetí. Pro mě úkol nebyl nijak zajímavý a většina lidí si stejně hledala způsob, jak by to nemuseli dělat. Myslím si ale, že tento projekt byl super a zanechá ve mně pozitivní vzpomínky.

Za francouzštinu Martina Tinková

Zařazeno v kategoriích:

Zahraniční spolupráce
Projekty
Bouger Partager Manger pour un monde plus durable

Virtuální prohlídka