Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

6 studentů z Francie na 14 dní na BIGY!

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

7 fotografií

Součástí programu Erasmus+ nejsou jen výjezdy do zahraničí, ale také přijímání zahraničních studentů u nás na BIGY. Jednu takovou skupinu jsme přivítali na konci října. 5 francouzských studentů a jedna studentka ze St. Nazaire v Bretagni během 14 dní objevovali jak funguje český vzdělávací systém, jak fungují české rodiny, jak vypadá město Brno a některá nádherná místa v ČR. Kalya, Erwann, Elouan, Rafael, Thierry a Souleiman by vám prostřednictvím této zprávy rádi sdělili, jaké byly jejich dojmy z tohoto Erasmus pobytu. Francouzské texty překládali studenti, kteří je měli na 14 dní v rodině (Ríša Šulák 4.B, Klárka Tučková 4.B, Katka Soukupová SxB, Dorotka Lennerová SxB, Magda Kapitánová SpB). Ráda bych tedy touto cestou poděkovala všem rodičům, studentům a také svým kolegům učitelům, kteří nejenom, že přizpůsobili výuku, aby mohli francouzské studenty zapojit do studijních programů, ale v mnoha případech vedli výuku v angličtině (matematika, chemie, náboženství). Ještě jednou velké DÍKY všem!

Zprávy od studentů následují v druhé části článku a mrkněte na fotky od Magdy Kapitánové! https://us.zonerama.com/Link/Album/1000119562?secret=94x56r17s6ClRb7NeaSVXWBCQ

RAFAEL: Ce voyage en République tchèque a été une occasion en or pour nous tous , nous avions eu peur de ne rien comprendre mais au final c’était très bien. Tout le monde parlait anglais, nous avons visité plusieurs endroits comme Prague et Telč, cette ville était très belle ,mais je pense que la meilleure reste quand même Brno. Les cours était très bien, j’y est appris plein de chose. Ça été très intéressant de visiter ce pays et de le voir vraiment en profondeur et pas seulement avec un point de vue de touristes. Merci beaucoup pour ce voyage. 

Tato cesta do České republiky byla pro nás všechny skvělou příležitostí, měli jsme obavy, že nebudeme rozumět, ale nakonec to bylo velmi dobré. Všichni mluvili anglicky, navštívili jsme několik míst, jako je Praha a Telč, tato město byla velmi krásná, ale myslím si, že nejlepší zůstává Brno. Hodiny byly velmi dobré, naučil jsem se tam hodně věcí. Bylo to velmi zajímavé navštívit tento stát a vidět ho opravdu hluboko, a to nejen z pohledu turistů. Děkuji vám moc za tuto cestu. (překlad Ríša)

KALYA : Ce voyage m'a permis de faire beaucoup de rencontres et de revoir des amis, et m'a également permis d'améliorer mon anglais. Tout le monde a été super agréable avec nous et surtout vraiment accueillant, aussi bien ma famille d'accueil, les profs, la classe... les cours étaient incroyables et les sorties entre amis aussi. J'espère vraiment pouvoir revenir à Brno et revoir les personnes incroyables que j'ai rencontrées là-bas. 

Tento výlet mi umožnil poznat spoustu lidí a znovu se setkat s přáteli. Navíc mi pomohl zlepšit se v angličtině. Všichni k nám byli hrozně milí a opravdu vstřícní, jak moje hostitelská rodina, tak i učitelé a třída. Výuka byla neuvěřitelná a výlety s přáteli také. Opravdu doufám, že se do Brna ještě někdy vrátím a uvidím všechny ty úžasné lidi, které jsem zde potkala. (překlad Klára)

ELOUAN: Personnellement, le voyage en République tchèque à été une très belle expérience, car cela m'a permis de découvrir un pays dont j'ignorais complètement les coutumes et les traditions, la manière dont les cours fonctionnaient. J'ai aussi rencontré des personnes très sympathiques, que ce soit parmi la famille d'accueil, les élèves  et les professeurs. En somme, cela à été une expérience que je ne regrette aucunement, et que je recommande à toutes les personnes intéressées dans la découverte d'une nouvelle culture !

Pro mě osobně byla cesta do České republiky velmi příjemným zážitkem. Umožnila mi poznat zemi, jejíž zvyky a tradice jsem vůbec neznal, objevit nový školský systém. Setkal jsem se také s řadou milých lidí, a to jak z řad hostitelské rodiny, tak mezi studenty a učiteli. Suma sumárum to bylo takové malé dobrodružství, kterého vůbec nelituji a doporučuji každému, kdo chce poznat novou kulturu! (překlad Magda)

ÉTIENNE : Ces deux semaines en République Tchèque ont été marqué par des rencontres, des surprises, et des découvertes ! J’en sors bel et bien grandi et avec de bons souvenirs plein la tête. L’accueil a été parfait que ce soit dans ma famille ou au sein même de l’établissement où nous avons étudié. Je suis tellement reconnaissant d’avoir pu faire ce voyage et tellement heureux qu’il m’ait autant plu ! J’ai tissé des liens fort avec des personnes que j’espère revoir rapidement ! C’est une expérience magique que je ne peux que conseiller un maximum à n’importe quel jeune qui s’intéresse à notre monde 😁 

Můj dvoutýdenní pobyt v České republice byl plný poznávání nových lidí, překvapení a objevů! Odcházím z něj vyspělejší a plný krásných vzpomínek. Všichni byli velmi pohostinní, jak v mé hostitelské rodině, tak ve škole. Jsem vděčný, že jsem se mohl tohoto výjezdu zúčastnit a jsem velmi šťastný, že se mi tak moc líbil! Vytvořil jsem si silné vazby s Čechy a doufám, že se co nejdříve znovu potkáme. Byla to úžasná zkušenost a doporučil bych ji všem mladým lidem, kteří se zajímají o jiné kultury 😁 (překlad Katka)

SOULEIMAN: Ce voyage en République Tchèque à été très  enrichissant !! J'ai pu faire ce que j'aime le plus : découvrir de nouvelle personnes, des gens adorables qui m'ont très bien accueilli et que je n'oublierai jamais !! J'ai adoré visiter Vienne, Prague ou encore Mikulov, tous ces endroits différents qui m'ont permis d'apprendre de nouvelles choses sur la culture tchèque ! J'ai vraiment hâte de retrouver mes amies de Brno !! Merci pour ce voyage extraordinaire.

Výjezd do Česka mi dal hrozně moc. Měl jsem možnost dělat to, co mám nejradši: seznamovat se s novými lidmi a bydlet u nich, určitě na ně nikdy nezapomenu. Moc jsem si užil výlety do Vídně, Prahy nebo i Mikulova – míst, která mi umožnila dozvědět se spoustu nových informací o české kultuře. Nemůžu se dočkat, až se znovu setkám se svými brněnskými přáteli. Moc děkuji za tento jedinečný pobyt. (překlad DOROTKA)

ERWANN: Brno a vraiment été un coup de coeur pour moi, je n'avais clairement pas envie de rentrer si tôt !! J'ai pu découvrir une nouvelle culture, un nouveau fonctionnement et surtout rencontrer des personnes INCROYABLES qui seront gravés dans mon cœur. C'est vraiment une expérience qui me marque car j'ai vécu de nouvelles choses et ça a permis au groupe de se rapprocher ! Je n'ai qu'une hâte maintenant c'est d'y retourner pour tous vous rencontrer à nouveau !! 

Pro mě bylo Brno opravdovým zážitkem, rozhodně jsem nechtěl tak brzy odjet!! Měl jsem možnost objevit novou kulturu, nový způsob fungování a především potkat ÚŽASNÉ lidi, kteří zůstanou v mém srdci navždy. Je to opravdu zážitek, který mě ovlivnil, protože jsem zažil nové věci a sblížil se i se svými spolužáky z Francie, co přijeli se mnou. Teď už se těším jen na to, až se zase vrátím a znovu se s vámi se všemi setkám!! (překlad Ríša)

 

Zařazeno v kategoriích:

Francouzský jazyk
Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Výzva 2022

Virtuální prohlídka