Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

PŘEKLADATELSKÁ SOUTĚŽ PRO VŠECHNY ZÁJEMCE Z ŘAD VYŠŠÍHO GYMNÁZIA

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Martina Tinková

Titulní obrázek článku

Všem studentům vyššího gymnázia představujeme možnost zúčastnit se "Překladatelské soutěže", kterou pořádá Filozofická fakulta UP v Olomouci. Je to příležitost pro jazykově nadané studenty vyzkoušet si,  jaké to je, být profesionálním překladatelem nejen komerčních, ale i uměleckých textů.  Příležitost se přesvědčit, že kvalitně odvedený překlad může přinést radost a obohacení potenciálnímu zákazníkovi i překladateli samotnému. 

Více informací najdete zde: https://www.preklad-soutez.upol.cz/

Zájemci, hlaste se prosím svým učitelům cizích jazyků nejpozději do 20.10. 2021. Překládat je možné z aj, nj, frj, spj, rj vždy do češtiny. Soutěž bude probíhat dne 2.11 nebo 3.11. přímo na naší škole.  Můžete mít k dispozici jakýkoli slovník, ne však překladače.  Doba určená pro překlad je 120 minut. Práce vyhodnotí komise složená z učitelů cizích jazyků a češtinářů. Nejlepší účastníci postupují do dalšího kola na Filozofické fakultě v Olomouci (leden 2022). 

 

Soutěž vznikla v roce 2015 formou spolupráce Filozofické fakulty Univerzity Palackého s Gymnáziem Olomouc Hejčín a několika dalšími olomouckými středními školami. Postupně se rozvíjela a v roce 2020 se do ní již zapojilo na 700 studentů z desítek středních škol napříč Českem. Díky své popularitě získala partnerství s německou akademickou výměnnou službou DAAD a Mezinárodní organizací Spojeného království pro kulturní vztahy a příležitosti pro vzdělávání British Council.  Letos se poprvé koná pod oficiální záštitou české Jednoty tlumočníků a překladatelů.

Zařazeno v kategoriích:

Soutěže
Francouzský jazyk

Virtuální prohlídka