Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Czech athletic festival Brna a Jihomoravského kraje 2008

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Pavel Vaněk

 – 

17. a 18. 5. 2008 hostilo Brno jedno z největších mezinárodních sportovních a společenských setkání v Evropě s názvem Czech athletic festival Brna a JMK 2008. Při tomto setkání se pořadatelé starali o více než 1000 účastníků z více než 10 evropských a i mimoevropských států.

V sobotu 17.5.2008 se na stadionu Pod Palackého vrchem konal mezinárodní mítink pro handicapované sportovce – Spastic Handicap 2008. Tato akce byla pod oficiální záštitou Mezinárodního paralympijského výboru – IPC.

V neděli 18.5.2008 pak Brno přivítalo špičkový evropský mítink pro mládež. Oba tyto dny měli závodníci možnost plnit limity pro Olympijské a Paralympijské hry v Pekingu 2008.

Myslím si, že pro celé toto setkání nebyly podstatné pouze sportovní výkony, ale také srdečná atmosféra, komunikace mezi zdravými a handicapovanými sportovci a také zajímavá setkání mnoha kultur.

My , jako studenti Bigy, jsme měli možnost zúčastnit se tohoto setkání jako technická četa. Našim úkolem nebylo jen technické zabezpečení průběhu mítinku, ale také přátelská a vstřícná komunikace s lidmi, kterým jsme pomáhali. Myslím, že si mnoho z nás uvědomilo nejen to, že postižení jsou normálními lidmi, kteří mají své starosti, dokáží se radovat a bojovat naplno o vítězství, ale také to, že hranice mezi postižením a zdravím je tak tenká, že se ani nenadějeme a můžeme se stát jedněmi z nich. Proto by v nás mělo být alespoň tolik slušnosti, že s nimi dokážeme normálně komunikovat a pomoci jim.

Barbora Vráblová,
2.C

Této akce se zúčastnili studenti tříd 2.B a 2.C.
Za 2.B: Václav Šimek, Sandra Látalová, Lenka Nováková, Michal Tejral, Petr Karmazín, Jakub Sláma, Anna Poskerová, Marta Kaňová, Martina Buchtová
Za 2.C: Petr Hess, Katarína Naďová, Alžběta Sedláčková, Kristýna Kučerová, Jana Matulová, Nelly Gruberová, Jan Novotný, Helena Benešová, Barbora Vráblová

Zařazeno v kategoriích:

Tělesná výchova

Virtuální prohlídka