Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Schola BiGy v Odrách

Vydáno:

 | 

Autor: R.D. Mgr. Ing. Jiří Janalík

6 fotografií

Naše škola se už před mnoha lety pravidelně zúčastňovala přehlídky umělecké a zájmové činnosti církevních škol v Odrách, kterou vždy organizuje Střední pedagogicka a zdravotnická škola sv. Anežky České v Odrách. Letošní ročník byl už třicátý, takže bylo naprosto nemyslitelné, že bychom na přehlídku nezavítali. S naší schólou jsme tak mohli být jedním z více než sedmdesáti vystoupení, které ukázaly na talenty studentů církevních škol z naší republiky i ze Slovenska. Report o tomto setkání napsali členové schóly sami a můžete si ho přečíst níže:

Ahoj, jsme schóla Bigy a nedávno jsme mohli po dlouhých pěti letech znovu zavítat na Celostátní přehlídku církevních škol v umělecké a zájmové činnost v Odrách, která letos oslavila své třicáté výročí. Začali jsme se pečlivě připravovat už od ledna. Měli jsme několik soustředění k natrénování písní, aranže, nástrojů, ale taky samozřejmě i ke stmelení kolektivu. 

Čas utekl jako voda a náhle přišel den D, 19.3.2024. Ráno jsme se i přes komplikovanější dopravu dostavili do Oder, kde nás dívky ze Střední pedagogické a Střední zdravotnické školy svaté Anežky České mile uvítaly a představily nám město i školu, kde jsme byli ubytovaní.  Ve čtvrtek v osm hodin ráno jsme byli první číslo toho dne, i Zdeněk Svěrák nám na dálku popřál hodně štěstí. I když jsme všichni byli před vystoupením nervózní, na pódiu nás veškerý strach opustil a krásně jsme otevřeli nový den, za který jsme byli odměněni velkolepým potleskem. Kolem poledne nás konstruktivně ohodnotila odborná porota, která si všimla i nejmenších chybiček, ale zároveň nám pomohla ukázat, kde se dá najít něco ke zlepšení. Proto taky zveme Vás, studenty, kteří by se taky chtěli pochlubit se svým uměním a reprezentovat školu na dalších ročnících. 

Nebyli jsme totiž jediní, kteří vystupovali, byly zde školy z celé České republiky, a i některé zahraniční školy. A čísla zahrnovala nejen hudbu, mohli jsme být svědky divadelních inscenací, tance, recitace, a i dokonce šermířského představení. Jsme všichni neuvěřitelně nadšení z téhle akce, všichni jsme si to pořádně užili a máme z ní krásné vzpomínky. Největší díky od nás patří paní učitelce Olze Ježkové a školnímu kaplanovi, otci Jiřímu Janalíkovi, kteří s námi v Odrách byli celé čtyři dny a dělali nám nejen učitelský doprovod, ale taky úsměvy na tvářích. Už nyní máme zapsané datum příští přehlídky v Odrách a již se na něj moc a moc těšíme 😊 

 

Ještě je třeba dodat, že veliký dík patří Spolku přátel Bigy, který hradil všem účastníkům dopravu, stravu i zápisné. Děkujeme!

Zařazeno v kategoriích:

Spolek přátel Bigy
Soutěže
Hudební výchova

Virtuální prohlídka