Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Erasmus + KA2 Modern Genetics and Epigenetics - setkání v Brně

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

Ve dnech 5. - 9. 4. 2022 proběhlo na naší škole setkání v rámci projektu European Challenges in Modern Genetics and Epigenetics, kterého se zúčastnili studenti a učitelé z 5 evropských škol - Gymnasium Thisted - Thisted - Dánsko, Kollegium Kalksburg - Vídeň - Rakousko, Johanna-Wittum-Schule - Pforzheim - Německo a Lycée Sédar Senghor - Evreux - Francie a také vyučující a studenti naší školy. Setkání bylo nabité aktivitami a všichni si z něj odnesli maximum vědomostí, zážitků a také nová přátelství.  Zprávu o setkání sepsaly studentky QB, které se projektového setkání aktivně zúčastnili, v příloze najdete zpětné vazby od dalších studentů. 

Ve dnech 5.- 9. dubna proběhlo v Brně závěrečné setkání projektu European Challenges s názvem Epigenetika. Přijeli tu za námi studenti a jejich učitelé z Francie, Dánska, Rakouska a Německa.

Během úterního odpoledne všichni postupně přicestovali. Večer pak zahraniční studenti strávili se svými hostitelskými rodinami.

Ve středu ráno jsme se sešli ve škole, vyslechli pár proslovů na uvítanou a provedli hosty po škole. Před obědem v Rebiu jsme stihli návštěvu Mendelova muzea, kde jsme se dozvěděli o životě tohoto slavného vědce a nahlédli do budovy Augustiniánského kláštera. Po obědě nás čekala napínavá Treasure Hunt v centru Brna, díky které ho studenti mohli hezky poznat. Navečeřeli jsme se ve škole, kde jsme pak ještě hráli velmi zábavné seznamovací hry.

Ve čtvrtek jsme prováděli experiment v sále B5. Šlo o elektroforézu.
Začali jsme teorií. Pan profesor Brockman z USA s námi probral účel experimentu, kterým bylo dokázat jak methylace funguje a čemu přesně zabrání methylová skupina napojená na DNA. Po tomto úvodu se ujaly slova německé studentky, které řídily celý pokus. Nejdříve jsme se museli naučit zacházet s mikropipetami, protože během experimentu jsme potřebovali pracovat s velmi malými objemy látek. Experiment tedy probíhal tak, že jsme měli 3 shodné vzorky fágové DNA, přesně definované množství - do jedné z nich jsme přidali enzym, který naváže do specifického místa metylovou skupinu - metylázu  a další látky - a nechali krátce inkubovat. Pak jsme do každé ze 3 zkumavek přidali  mikrolitry určitých látek - např. enzym Cla1 -  v podstatě molekulární nůžky, které měly nastříhat vzorky DNA v určitých konkrétních místech. Vzorky - čistou nemetylovanou DNA, nemetylovanou DNA s Cla1 a metylovanou DNA s Cla1 jsme opět nechali nechali zahřát v "líhni" - inkubovat.  V závěru jsme všechny tři vzorky prohnali elektroforézou. Díky tomu jsme zjistili, že nemetylovaná DNA byla nastříhané enzymem Cla1 na kratší fragmenty, které  se gelem  pohybují rychleji než dlouhý celek, protože jsou to kratší kousky. Taky jsme zjistili, že pokud je DNA metylovaná, molekulární nůžky  nemohou v daném místě působit a DNA rozstříhat, takže ta zůstává v celku, takže prochází elektroforézním gelem velmi pomalu.  Celý experiment nám zabral zhruba 8 hodin, ale výsledky po tak dlouhém dni stály za to!
Potom jsme se odebrali na zasloužený bowling a pizzu.

V pátek jsme se sešli v 9 hodin před budovou vědeckého zábavného centra VIDA! Zde jsme měli 3 hodiny volného času, abychom se poohlédli po expozicích a vyzkoušeli vědu v praxi. Poté jsme vyrazili do Moravského Krasu. Šli jsme do Punkevských jeskyní, kde jsme měli komentovanou prohlídku. Autobusem jsme vyrazili zpátky do Brna, kde jsme dostali 2 a půl volného času na to, aby si zahraniční studenti koupili suvenýry a dárky pro své blízké. K večeru jsme měli závěrečnou večeři v B5. Zhodnotili jsme celé 3 dny a pak už jsme se museli bohužel se všemi rozloučit.

Děkujeme mockrát paní profesorce Krumpholcové a škole za možnost účasti na takovém projektu, přinesl nám skvělé zkušenosti a spoustu nových vědomostí a kontaktů. 

Přílohy

 EPIGENETICS-reflexe.docx [21 kB] erasmus_- shrnuti 2.docx [20 kB] Brnenske_setkani 1.docx [19 kB] Brno_2022.docx [18 kB] zpetna_vazba (1).docx [18 kB] zpetna_vazba.docx [19 kB]

Zařazeno v kategoriích:

Zahraniční spolupráce
Projekty
Biologie
European Challenges in Modern Genetics and Epigenetics

Virtuální prohlídka