Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

European Challenges in Gene Editing by CRISPR-Cas9 - setkání v Čenstochové 14. - 20. 1. 2024

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Kateřina Krumpholcová

13 fotografií

A je za námi další setkání projektu CRISPR-Cas9, které tentokrát proběhlo v místě, odkud prý je nejblíž do nebe, ve městě Čenstochová v jižním Polsku. Naše skupina ve složení Karolína Košická (SpB), Anežka Jurková a Karolína Polášková (3. C), Miroslav Trnka (KA) a Kateřina Krumpholcová na místo dorazila 14. a domů se vrátila 20. ledna 2024. Skvělými hostiteli nám v Čenstochové byli učitelé, studenti a rodiče studentů z gymnázia NORWID, kde se většina aktivit odehrávala. A co jsme tam vlastně dělali?

strana 1 / 2

Hlavně jsme se připravovali na příští setkání, které proběhne v dubnu na gymnáziu v Athénách. Museli jsme se naučit připravit živné médium pro mikroorganismy, pracovat ve sterilním prostředí s bakteriemi, nanášet je různými způsoby na živná média, kultivovat je. Naučili jsme se, jak vytvořit hypotézu, nastavit experiment, provést ho, vyhodnotit a utvořit závěr. Seznámili jsme se s postupem experimentu příštího setkání, kde budeme in vivo pomocí CRISPR-Cas9 stříhat bakteriální plazmid a tento střih pak dokazovat pomocí gelové elektroforézy a sekvenování.

Pracovali jsme v mezinárodních skupinách pod vedením studentů – mentorů, prezentovali výsledky svých experimentů, radili si, hledali odpovědi na své otázky i na zapeklité otázky dr. Brauna (koordinátora projektu), pomáhali si a podporovali se, přeložili jsme podklady pro příští setkání. Pracovali jsme často až do večera. 

 Kromě intenzivní práce ve škole jsme navštívili místní radnici a také si řádně prohlédli nejznámější poutní místo Polska, paulánský klášter Jasna Góra, jehož bazilika Nalezení svatého kříže a Nanebevzetí Panny Marie skrývá snad zázračnými schopnostmi obdařenou Černou Madonnu – ikonu Pannu Marii Čenstochovskou.   Jeden den jsme vyjeli do Krakowa, kde jsme navštívili Jagellonskou univerzitu, její moderní vědecká pracoviště a přírodovědné centrum, prošli jsme si starou židovskou čtvrť Kazimierz, královský hrad Wawel i centrum města, které patří mezi památky kulturního dědictví pod ochranou UNESCO, navštívili jsme nejstarší budovu Jagellonské univerzity.  A v mezičase jsme se různými jazyky bavili se svými starými i novými přáteli. 

Týden utekl jako voda. Díky podpoře z programu ERASMUS+ KA1 a financování ze zdrojů EU jsme mohli velmi užitečně strávit týden prací na dlouhodobém projektu v mezinárodním prostředí. Už se těšíme na další setkání, kde naši studenti budou mít hodně důležitou roli – budou mentory experimentu, který je vrcholem naší dvouleté spolupráce. Věřím, že budeme Bigy opět bezvadně reprezentovat (ostatně jako na každém setkání). 

Fotky a zpětné vazby studentů budou připojeny již brzy. 

Video v polské televizi: http://www.tvorion.pl/erasmus-dna-w-norwidzie/

Za tým Bigy Brno K. Krumpholcová

Přílohy

 zpetna_vazba - Kosicka.pdf [56 kB] Erasmus_Censtochova_zpetna_vazba__Polaskova.docx [21 kB] Zpetna_vazba_Jurkova.docx [20 kB] Erasmus_Censtochova_zpetna_vazba (Miroslav Trnka).docx [20 kB]

Zařazeno v kategoriích:

Erasmus+
Zahraniční spolupráce
Akreditovaný projekt mobilit 2021-27
Biologie
European Challenges in Gene Editing by CRISPR-Cas9

Virtuální prohlídka