Biotechnologie a potravinářství - odborná exkurze
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Studenti 4.B a části 4.C se 15. 2. 2022 zúčastnili celodenní odborné exkurze se zaměřením na biotechnologie a potravinářský průmysl.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Studenti 4.B a části 4.C se 15. 2. 2022 zúčastnili celodenní odborné exkurze se zaměřením na biotechnologie a potravinářský průmysl.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
V tomto týdnu jsme se (J. Taraba a Y. Reiterová) zúčastnili školení, kde ústředním tématem byla Biochemie.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Studenti 4.B se v závěru minulého týdne zúčastnili kulturně-literární exkurze do našeho hlavního města.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Předmětové komise CHE a MAT pro Vás připravily projekt "Struktura látek", do kterého se můžete přihlásit v rámci projektového týdne určeného pro 2. ročníky a sexty. V přiloženém dokumentu najdete všechny podrobnosti. Těšíme se na Vás.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Studenti třetích ročníků si v rámci výuky Přírodovědných cvičení vyzkoušeli i laboratorní úlohy z oblasti potravinářských technologií jakou může být např. výroba čokolády. Navíc je pak díky kvalitě a čistotě provedení další den čekal i nelehký úkol degustace výrobků.
Z dalších potravinářských technologií se studenti věnují i procesu fermentace nebo analýzy různých typů čajů. Takto získané znalosti a dovednosti se mohou našim studentům hodit nejen při dalším studiu na VŠ, ale i v běžném životě.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Dne 7. 2. 2020 se v Pardubicích uskutečnila celonárodní vědomostní soutěž středoškolských týmů se zaměřením na chemii – „Chemiklání". Naši školu reprezentoval pětičlenný tým složený ze studentek 2.C (M. Zavoralové, Š. Procházkové a K. Podivínské) a studentů SxB (V. Brdečka a V. Klapetka).
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Dne 4. 2. jsme v chemické laboratoři na BIGY realizovali pilotní část projektu „K tajům chemie“. V rámci projektu začleněného do aktivit MAP (Místní akční plán) bylo pro handicapované studenty ze ZŠ Palackého tř. připraveno několik motivačních ukázkových pokusů orientovaných na základní vlastnosti chemických látek. Připraveny byly například experimenty jako: Indikátory kyselin a zásad, proces hoření mýdlových bublin, falešná krev, inteligentní voda nebo chemická reakce a hřích.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
PK Chemie ve spolupráci s vedením školy uspořádala v uplynulém období pro studenty maturitních ročníků se zaměřením na přírodní vědy představení Agronomické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně. Součástí bylo nejen seznámení našich studentů s možnostmi studia na této VŠ, ale v rámci následující diskuse se řešily i otázky následného uplatnění, možnosti studia v zahraničí a perspektivy budoucího zaměstnání. Akce se za Agronomickou fakultu mimo zástupkyně studijního odd. zúčastnil i Doc. Ing. V. Kumbár, Ph.D. proděkan pro vzdělávací činnost a akreditace, který mimo jiné našim studentům prozradil i to, že se rád znovu setkává se svým vyučujícím (tehdy Př.F. MU) Dr. J. Tarabou a může tak zavzpomínat na svá studentská léta. V závěrečné anketě studenti BIGY projevili velký zájem o studium přírodních věd s tím, že někteří zvažují i studium na Ag.F. MENDELU.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
V pátek 13. prosince se podařilo realizovat další stupeň vzájemné spolupráce mezi BIGY a Cyrilometodějským gymnáziem Brno (CMG) v oblasti výuky přírodovědných předmětů. Studenti přírodovědné třídy (4.C) našeho gymnázia přijali pozvání do nově vybavené chemické laboratoře CMG, kde si při laboratorní práci vyzkoušeli nové měřící techniky a postupy z oblasti chemických analýz. Náplň výše uvedených laboratoří se týkala měření pH (kyselost a zásaditost) vzorků pomocí iontově-selektivních elektrod. Studenti si vyzkoušeli práci pod vedením Mgr. Močubové (vyučující chemie CMG), která je při plnění laboratorního úkolu nejen mnoho věcí naučila, ale i pobavila svým osobitým a vlídným přístupem.
Vydáno:
|Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.
Studenti třetích ročníků (3.C a zájemnci z osatních třeťáků) se 10. 12. 2019 zúčastnili celodenní odborné exkurze v Olomouci a okolí na téma "Biochemie a biotechnologie v potravinářských provozech". Studenti byli seznámeni jak s historickým vývojem, tak současnou technologií zpracování mléka a mléčných výrobků, sladu i ovoce, a našla se i chvilka na prohlídku předvánočně nazdobené Olomouce. Vědomosti, které měli studenti BIGY v průběhu exkurze možnost získat, jim pomohou při lepším pochopení biochemických teorií, které patří na střední škole v probírání chemie k tomu nejnáročnějšímu.