Bigy logo
Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola

Nejnovější články v kategorii Úspěchy

Dokončení projektu "BIGY – šablony 2015"

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

Titulní obrázek článku
 – 

V průběhu roku 2015 byl na BIGY získán a následně realizován dotační titul pod názvem „BIGY-šablony 2015“. O financování projektu z prostředků EU a státního rozpočtu ČR bylo rozhodnuto začátkem července 2015 a od té doby až do dokončení projektu (závěr roku 2015) bylo z těchto fin. zdrojů realizována celá řada akcí. Celý projekt byl ke konci roku 2015 uzavřen a nedávné době (18. 1. 2016) byl odsouhlasen MŠMT jako splněný. Bližší podrobnosti najdete v přiložené závěrečné zprávě.

Přílohy

 Závěrečná zpráva projektu [140 kB]

Zařazeno v kategoriích:

Úspěchy
Zahraniční spolupráce
Chemie
Učitelé
Žáci
Celý článek...

Chemiklání 2016 - Pardubice

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

 – 
6 fotografií

Studenti BIGY (E. Přehnalová, Š. Beránek a F. Buš) se v minulém týdnu zúčastnili celostátní odborné soutěže studentských týmů pořádaná Chemicko-technologickou fakultou Univerzity Pardubice.

Soutěž byla připravena jako týmově-úkolová, kdy soutěžící dostávali postupně zadání nejrůznějších chemických úkolů, které se pokoušeli podle svých možností řešit a následně byli hodnoceni podle správnosti řešení a času, potřebného na jeho vytvoření. Tým BIGY sice obsadil z celkových téměř čtyřiceti týmů 24 místo, ale už jen účast na této soutěži a zkušenosti z vysokoškolského prostředí určitě stojí za ocenění. PK Chemie děkuje výše uvedeným studentům 3.B a 3.C za reprezentaci školy a vyzývá i další zájemce z řad studentů k účasti na dalších akcí pořádaných Chemií (např. Chemická olympiáda), které budou následovat.

Potravinářská technologie na BIGY - výroba čokolády

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

6 fotografií

Studenti třetích ročníků a septim se na konci 1. pololetí v rámci praktické výuky chemie blíže seznámili s technikami přípravy směsí využívaných např. v potravinářském průmyslu. Součástí výuky byly i jejich vlastnoruční pokusy, a dlužno podotknout, že velmi úspěšné, si vlastní směsi připravit. Studenti připravovali různé typy čokolád a naučili se i jak je dále zpracovat formováním a zdobením. Ano i v chemické laboratoři to může někdy vypadat jako ve z filmu dobře známé „továrně na čokoládu“... Dobrou chuť.

Úspěchy v anglické literární soutěži

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Libuše Fediovičová

 – 
3 fotografie

Veronika BednářováTimon Láska z kvarty A získali ve 23. ročníku celostátní anglické Literární soutěže SPUSA druhé a čtvrté místo za svoje práce na téma Tolerance v kategorii Junior. V pražském Informačním středisku Velvyslanectví USA se zúčastnili setkání s porotci a dalšími soutěžícími při slavnostním vyhlášení vítězů soutěže.

Úspěch studentek sekundy B

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Markéta Pavlasová

Studentky sekundy B Gabča Prášková, Julie Tichá a Anežka Tesařová se zúčastnily literární a výtvarné soutěže, kterou pořádalo mateřské centrum Kuřátka. Hlavním motivem soutěže bylo téma Děti na cestách. Všechny studentky byly úspěšné; jejich výtvarné i literární práce porotu zaujaly a studentky získaly hezké ceny. Blahopřejeme!

Zařazeno v kategoriích:

Český jazyk a literatura
Úspěchy
Výtvarná výchova
Žáci
Celý článek...

Španělská olympiáda na FF MU

Vydáno:

 | 

Autor: Mgr. Petr Koutný

Titulní obrázek článku
 – 

V pátek 20. listopadu se konalo finále olympiády ve španělštině, kterou pořádala filozofická fakulta MU pro partnerské školy z celé ČR. Účastníci soutěžili ve dvou kategoriích, přičemž rozhodující pro kvalifikaci do finále bylo školní kolo, které se na naší škole konalo začátkem listopadu. Při soutěži bylo nutno prokázat schopnost dobře porozumět slyšenému textu, znát jazyk a reálie španělsky mluvících zemí. Do závěrečného finále, které se konalo přímo na fakultě a v jehož rámci se uskutečnila také beseda se studenty španělštiny FF, postoupilo z každé školy celkem pět nejlepších studentů v každé kategorii. Vzhledem k tomu, že se v průběhu listopadu dvě skupiny našich studentů účastnily jazykového pobytu v Madridu, nebylo dopřáno všem absolvovat školní kolo, případně se účastnit finále. Ze školního kola postoupili tito studenti:

Přírodovědní maturanti BIGY začínají svůj boj proti chřipce

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

 – 
26 fotografií

V rámci praktické výuky chemie analyzovali naši studenti 4.C několik potravin z pohledu chemického složení, kdy zvláštní důraz byl kladen na zjištění obsahu vitamínů (vitamín C)prospěšných pro prevenci při chřipkových onemocněních. Pro analýzu byli zajištěni vzorky ovoce a zeleniny (citrón, pomeranč, grep, pomelo, ananas a rajče). Ze zjištěných výsledků obsahu vitamínu C vyšel jako nejvýznamnější zdroj pomeranč, který s velkým odstupem porazil ostatní vzorky. Pro zajištění DDD (doporučená denní dávka) vitamínu C na den by mela postačit konzumace cca 2 středně velkých pomerančů. Nejméně vitamínu C obsahoval vzorek grepu.

Cesta do hlubin studia chemie – odborný seminář Př.F. UK v Praze

Vydáno:

 | 

Autor: RNDr. Jan Taraba, PhD.

 – 
10 fotografií

V průběhu podzimních prázdnin se vyučující chemie (Dr. Taraba, Mgr. Tarabová) a vybraní studenti z maturitních ročníků (P. Kvasnicová, G. Štětková, J. Přikrylová, A. Pivečková) zúčastnili celostátní odborné chemické konference. Konference byla v učitelské části zaměřena na nové poznatky v oblasti přírodních věd a jejich zapojení do výuky chemie. Studenti se pak blíže seznámili formou praktických cvičení s moderními technikami chemického výzkumu používanými Př.F.UK. V rámci společenského večera byla diskutována úroveň výuky chemie na jednotlivých středních školách. Vyučujícím BIGY se také podařilo předjednat další bližší spolupráci mezi Přírodovědeckou fakultou UK a BIGY Brno.

Inter G Cup Kin-ball

Vydáno:

 | 

Autorka: Mgr. Alice Bílková

4 fotografie

Inter G Cup v Kin-ballu

je nejstarším českým Kin-ballovým turnajem a jeho pátý ročník proběhl v hale Třebeš v Hradci Králové 15. října 2015. Naše družstvo ve složení: Helena Gricová Sp B, Klára Enžlová Sp B, Jan Menšík a Jakub Mach oba ze Sp A, Tomáš Průša a Pavel Asmus z Q B, Magdalena Rotreklová, Magdalena Cinková a Eliška Halouzková všechny z K A a Oskar Bařinka z T A vybojovalo 5. – 6. místo v konkurenci devíti týmů, z nichž dva byly z gymnázia v bavorském Neustadtu.

Virtuální prohlídka