POZVÁNKA
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Blanka Hrušková
POZVÁNKA NA VERNISÁŽ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Blanka Hrušková
POZVÁNKA NA VERNISÁŽ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ
Vydáno:
|Autorka: PhDr. Zdeňka Růžičková
Karel Čapek kdysi vtipně a trefně poznamenal, že „vzdělání je to, co nám zůstane, když zapomeneme všechno, co jsme se naučili ve škole“. A sborník literárních prací 4. B (texty z let 2023 až 2025) naznačuje či poodhaluje, co zůstává…
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
V pátek 25.4. v ranních hodinách přivítalo nádvoří hradu Špilberk studenty francouzštiny 1.B a TB. Společně s paní průvodkyní Janou Amadou vyrazili za zajímavostmi Francouzů, kteří zanechali stopy v našem městě. Nebyl to jen Napoleon, ale také Blanka z Valois, Ernest Denis, Raduit de Souches, Christian d'Elvert a další. Procházka od Špilberku přes Denisovy sady, Zelný trh, náměstí Svobody až na Moravské náměstí poodkryla závoj historie a přispěla k poznání našich dějin. Prezentace k této procházce budou k dispozici v učebně č. 168 v druhém květnovém týdnu.
Děkuji paní průvodkyni za přitažlivý francouzsko-český výklad, studentům za soustředění a pozornost. Na vycházku je možné si také zajít v rámci festivalu BONJOUR BRNO (https://bonjourbrno.cz/).
Za francouzštináře Martina Tinková
Vydáno:
|Autorka: Ing. Andrea Buchtová
Studenti kvarty A připravili praktickou ukázku své práce s roboty Codey Rocky. Součástí akce bylo i vzdělávání žáků primy B, kteří si pod jejich vedením osvojili základy blokového programování a ovládání těchto robotů. Na oplátku pak na konci roku představí primáni kvartánům své vlastní programy, které během školního roku vytvořili.
Vydáno:
|Autor: Mgr. Petr Koutný
Jednu z předvánočních hodin jsme si v kvartě B zpestřili španělskou snídaní. Ochutnali jsme několik skutečně typických španělských jídel, které studenti sami připravili a které můžete vidět na přiložené fotografii:
- tapas s chorizem
- empanadas - zapečené taštičky s náplní, v tomto případě masovou
- flan - sladký dezert podobný pudinku
- tortilla de patatas - vaječná omeleta s brambory a cibulí
- churros con chocolate - smažené sladké tyčinky namáčené v husté čokoládě
- guacamole - avokádová pasta se zeleninou (typická např. pro Mexiko), ke které se jí lupínky nachos
Za zvuku španělských písní jsme si během snídaně zahráli typickou španělskou deskovou hru Juego de la Oca.
Vše bylo muy bueno, delicioso y rico :)
¡Buen provecho!
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
Jak se nejlépe nadchnout pro francouzštinu? Co třeba tak návštěvou francouzského kulturního centra? Tento nápad rovnou po podzimních prázdninách vyzkoušeli studenti 1.B a také TB. Průvodkyní po Alliance française (Francouzské alianci) jim byla koordinátorka pro pedagogiku Soňa Mištová. Česky s příměsí francouzštiny, je uvedla krátce do historie AF, ale i budovy, ve které toto centrum sídlí, ale především do jeho aktuálního dění. Studenti tak měli možnost zjistit, že kromě kurzů francouzštiny, zde najdou také multimediální knihovnu, že se mohou účastnit kulturních akcí pořádaných AF, mezi které patří především BONJOUR BRNO, FFF (https://www.afbrno.cz/festival-francouzskeho-filmu), různé koncerty, výstavy, ale také setkání s frankofonními umělci apod. Nesmíme také zapomenout na pořádání mezinárodních zkoušek DELF, frankofonních soutěží např. ve spolupráci s partnerským městem RENNES (https://www.afbrno.cz/literarne-vytvarna-soutez-o-minotte-a-drakovi)a na letní intenzivní kurzy. Už máte chuť se do francouzštiny pustit? Neváhejte, stačí jedno kliknutí a jste rázem uprostřed francouzského dění (https://www.afbrno.cz).
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Markéta Pavlasová, PhD.
Změna provozní doby
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
2. ročník vzájemné spolupráce tří brněnských gymnázií právě odstartoval!
V pondělí 14.10. se Bigy, GyBy a Slovaňák sešli ke společnému ročnímu projektu, který bude probíhat ve francouzštině a španělštině. Naši školu zastupuje třída SxB. Tématem letošního ročníku je SPORT A ZDRAVÍ.
Prvním úkolem bylo utvoření pracovních skupin, jejich pojmenování a vzájemné poznávání, jak jinak, než v cílovém jazyce. Druhý úkol byl již více tvořivý. V omezeném čase 60 minut vytvořit instagramový účet fiktivního sportovce a přidání 10 příspěvků. Třetím a pro některé nejvíce náročným úkolem bylo celou práci prezentovat.
Všichni přítomní si vyzkoušeli, že pracovat s neznámými lidmi ve skupině, prodat vše co člověk umí a vystoupit před 60 vrstevníky v cizím jazyce není vůbec nic jednoduchého. Na zlepšování máme několik měsíců před dalším setkáním v březnu. Každá skupina mohla získat maximálně 40 bodů za svoji odvedenou práci. Při každém setkání může přidat body další. Nejlepším budou odměnou nejen zkušenosti, ale také slevové poukázky na jazykový kurz nebo mezinárodní zkoušky.
Viděli jsme, že dopoledne bylo kreativní, proběhlo v příjemné atmosféře a ve vzájemné spolupráci. Již teď se těšíme na výzvu dalšího kola, které proběhne na GyBy.
Martina Tinková (frj), Petr Koutný (spj)
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
17. 6. se studenti Bigy poprvé zúčastnili setkání se šéfkuchařem Françoisem Bouilletem. Ve venkovní kuchyni Otevřené zahrady Brno si za dopoledne uvařili oběd podle francouzských receptů. Vařili z bio surovin, z nichž některé si nasbírali přímo z místního záhonu.
Studenti se naučili nejenom připravovat tradiční francouzské pochoutky, ale i rozpoznávat jedlé byliny, často považované za okrasné či za plevel. Osvojili si také slovíčka z francouzských kuchařek a popovídali si s rodilým mluvčím.
Na závěr si všichni pochutnali na vynikajícím a oku lahodícím obědě s vlastnoručně vyrobenou křupavou bagetkou.
Za velmi spokojené studenty Jan Indra, SxA.
Vydáno:
|Autorka: Mgr. Martina Tinková
Tři gymnázia, 12 pracovních skupin, 12 filmů a scénářů, cca 60 studentů, 6 učitelů a spousty hodin práce nad scénáři, titulky, natáčením a stříháním. To je zhruba bilance ročního projektu, který si kladl za cíl propojit studenty brněnských gymnázií (Bigy, GyBy a Slovaňáku), kteří si vybrali jako druhý cizí jazyk francouzštinu nebo španělštinu. Cílem bylo co nejvíce v cizím jazyce komunikovat, vytvořit dobré pracovní kolektivy a zajímavá videa na jakékoliv téma. Práce to nebyla snadná. Sladit nejen časové možnosti, ale i nápady, různé povahy a také rozdílné jazykové úrovně, vyžadovalo cit pro diplomacii a komunikaci. Vše se nakonec podařilo a v pondělí 17.6. jsme shlédli 12 skvělých videí v cílovém jazyce, s cizojazyčnými i českými titulky. Objevily se detektivní příběhy, klasická literární díla, soutěž ve vaření, televizní noviny, ale také psychologická analýza studenta francouzštiny nebo reklama na Frankofonii.
Odborná porota vybrala v každém jazyce vítězné video a studenti mezi sebou vybrali to, které získalo cenu diváka. Kromě diplomů a odznáčků na památku (vyrobila Ema Lauermannová, SpB) získaly vítězné týmy poukázky na jazykové kurzy nebo jazykové certifikáty u jazykové školy Hispanica a Alliance Française. Věřím, že i přes nemalé problémy v průběhu školního roku si studenti odnesli cenné zkušenosti z týmové práce, novou slovní zásobu a motivaci do dalšího studia. V příštím roce bychom rádi v projektu UNI PAR LES LANGUES/UNIDOS PAR LES LANGUAS pokračovali.
Udělejte si čas, dobrou náladu a na výsledná videa se podívejte. Mezi vítěznými týmy byli naši studenti Veronika Drobná, Jonáš Jírů (SpB) tým Vařiče _cena poroty a tým Rolandové_ Anna Oukropcová a Ríša Musil (SpB).
https://www.youtube.com/watch?v=bKfIdrujEpY La belle en bois dormant
https://youtu.be/9vPSd5puzV8?si=6ZZqW50OzMPKz9Va 5 types d'élèves qui étudient la langue française